IZRABLJIVANJE DJEVOJČICA MODELA

Sa 14 godina rade 16 sati, gladuju i tjeraju ih da budu seksepilne

Jeste li čuli za ova imena: Hailee Steinfeld, Elle Fanning, Valerija Šestić, Ondria Hardin, Thairine Garcia? One su glumice, pjevačice, modeli. Njihova su lica i tijela na najprestižnijim modnim kampanjama kao što su Miu Miu, Marc Jacobs, Dolce &Gabbana, Diane von Furstenberg. No, prije svega, one su tek djevojčice. Najmlađe od njih, Ondira Hardin i Thairine Garcia, imaju tek 14 godina, a već znaju što to znači raditi 16 sati bez hrane i pića te kako ispred fotoaparata zauzeti seksi pozu.

Traže status glumica

Ova uznemiravajuća pojava sve se češće naziva iskorištavanjem dječjeg rada u modnom svijetu te je potaknula najpoznatije modne agencije Premier Model Management i Storm Model Management da pokrenu inicijativu zaštite na radu tzv. modela djevojčica. Odnosno, da djevojke mlađe od 16 godina, a koje se bave modelingom, dobiju status poput onog koji imaju glumice iste dobi. Naime, djevojčice modeli trebale bi uskoro dobiti zakonsko pravo na standardizirani, limitirani broj radnih sati, pravo na hranu i piće za vrijeme snimanja ili odrađivanja revije, suzbijanje bilo kakvih neprikladnih seksualnih aluzija (s obzirom na to da našminkane izgledaju starije od svoje dobi) te stalni nadzor punoljetne osobe koja bi pazila da sva ta prava budu i zadovoljena.

- Od 2007. modna industrija počela se okretati sve mlađim modelima, pa je samo bilo pitanje trenutka kada će se pojaviti zakonske odredbe u vezi s tom nimalo pohvalnom pojavom. U posljednje dvije godine čuje se sve više glasova onih koji su za uvođenje minimalnog reda u modnom biznisu u kojem se okreće velik novac zahvaljujući, među ostalim, i prelijepim licima i tijelima mladih manekenki - izjavila je jedna od pokretačica inicijative zaštite modela djevojčica Erin O’Connor. No jedino za što su se tek polovično uspjeli izboriti jest da zabrane mlađim modelima od 16. godina da nose revije. Ali ni to još nije zakon vrijedan za sve. Zabrana vrijedi na modnim pistama New Yorka i Londona dok se Milano i Pariz potpuno oglušuju. Ondje ih nitko neće, kao u New Yorku, u medijima prozvati zbog angažiranja jako mladih djevojčica. Da se dizajneri prave blesavi što se novih pravila tiče dokazuje i najnoviji skandal upravo završenog njujorškog tjedna mode. Na pisti Marc Jacobsa za zimu 2012./2013. bile su angažirane čak dvije 14-godišnjakinje, Ondria Hardin i Thairine Garcia. Obje su bile odjevene u galmuroznu Jacobs odjeću s raskošnim šubarama na glavi te su izgledom potpuno odudarale od svojih ranih adolescentskih godina. Ondria Hardin već se i prošle godine našla u žiži javnosti kada se kao 13-godišnjakinja pojavila u Pradinoj kampanji - u jako zavodljivim pozama.

Sve je na roditeljima

- Reviju kreiram onako kako mislim da treba izgledati, a ne onako kako drugi kažu. Ako roditelji tim curama dopuštaju da nose revije, ne vidim ni jedan razlog zašto bih im baš ja rekao da ne smiju - izjavio je Marc Jacobs za New York Times. Slična se situacija dogodila i prošle godine na njujorškom tjednu mode. Tada se u maloljetničkom modnom prekršaju našla 15-godišnja Valerija Šestić. Mlada manekenka hrvatsko-švicarskog podrijetla prošle je godine čak proglašena najboljim novim licem New York Fashion Weeka, a njezin debi na revijama D&G-a, Marc Jacobsa i DNKY izazvao je veliku polemiku.

Pojava mladih modela na modnim pistama nikako nije velika novost. I Kate Moss je počela sa 14. Baš kao i većina naših proslavljenih manekenki poput Korine Longin, Ljupke Gojić, Nadje Božić i Alme Cerić.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 16:50