ČEKA SE SEVERININO DIJETE

Je li Severina prenijela trudnoću i zašto rođenje njene prve bebe kasni

Severinino prvo dijete najiščekivanija je beba u Hrvatskoj, a oko datuma rođenja malog Ivana Aleksandra raspravlja se već tjednima .

Naime, prvi termin koji se spominjao kao mogući dan dolaska na svijet dječaka bio je 7. veljače, no ništa se nije dogodilo. Zna se da naša najpopularnija pjevačica nije uopće niti razmišljala o mogućnosti da rodi carskim rezom, što su joj liječnici, s obzirom na njezinu dob, sugerirali.

Rastezljiv termin

Severina je, bez obzira na savjete, ustrajna u odluci da rodi prirodnim putem, a iako splitska bolnica nema tu mogućnost, zanimala se i za porod u vodi.

Sljedeći datum oko kojega se raspravljalo bio je tjedan dana poslije prvog termina, točnije 14. veljače, na praznik zaljubljenih, ali ni tada Severina nije završila u rađaonici. Naime, uvijek postoji mogućnost krive procjene i termin poroda je rastezljiv. Pjevačica je, u svakom slučaju, u bolnici pod stalnim liječničkim nadzorom i s njom i bebom sve je u redu.

Prosječno trajanje trudnoće je 40 tjedana, no unatoč tome, tek nakon 42 tjedna smatra se da je trudnoća prenesena. Oko deset posto urednih trudnoća traje dulje od 42 tjedna.

Ipak, uvijek postoji mogućnost da je termin poroda pogrešno izračunat pa se u tom tjednu prema više parametara izračunava novi termin poroda. Kod prenesenih trudnoća trudnice svaki dan obavljaju preglede, a posebno je važno provjeravati otkucaje djetetova srca i plodnu vodu.

Stimulirani porod

Tada postoji mogućnost smanjenja količine plodne vode i njezina zamućivanja, a to se događa zbog mekonija u plodnoj vodi. Ako je zdravlje majke ili djeteta ugroženo, inducira se porod ili se rodilja uputi na carski rez.

Prema riječima predstojnika Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj, Slavka Oreškovića, Severinina trudnoća još se smatra urednom, a zasad nije ni prenesena.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 13:19