SUSTAV BEZ MILOSTI

APSURDNI HRVATSKI PROPISI! DJEVOJČICA BEZ NEOPHODNIH KOLICA Sitna je i trebaju joj mala kolica, ali je, kažu, prestara

Magdalena ima 12 godina i samo 20 kilograma. Kolica za njezinu dob su joj prevelika
 Marko Todorov/Cropix

Magdalena Blažević ima 12 godina i Rettov sindrom. Kako bi njezina majka mogla adekvatno voditi brigu o njoj potrebna su joj kolica, koja je HZZO odbio financirati ih samo zato što djevojčica ima 12 godina, a kolica koja su joj potrebna namijenjena su djeci do deset godina. Unatoč činjenici da su kolica namijenjena osobama čija je težina do 40 kilograma, a Magdalena ima 20, njezina dob bila je zapreka.

Bez nadoplate

- Imamo pravo na drugu vrstu kolica, koja imaju ravan naslon. Ona nisu dobra za Magdalenu jer ona ima jaku skoliozu i od toga bi sve bilo još i gore. Imamo pravo na dvoja kolica, a ukupna cijena bi bila 16.800 kuna. Ova koja moja kći treba koštaju 17.800 kuna, tako da zapravo i nije neka velika razlika, a nama to znači doslovce život. No, odbili su nas i ne možemo ništa učiniti - kaže Gordana Blažević, Magdalenina majka.

Kolica koja djevojčica sad koristi stara su osam godina i kupili su ih dijelom sredstvima od HZZO-a, a ostatak su roditelji prikupili sami. U to vrijeme moglo se na taj način riješiti problem: nadoplatom na iznos koji Zavod osigurava. Danas tu mogućnost nemaju, a zbog Magdalenine dobi odobrena su kolica koja ne odgovaraju njezinim problemima. Rettov sindrom, kaže Gordana, vrlo je rijedak i mnogi ne znaju s kakvim se poteškoćama susreću osobe koje paze na oboljele. Zato je njima svejedno kakav naslon imaju kolica, premda to zapravo čini veliku razliku.

- Iskreno, nisam ni očekivala da će nam odobriti kolica jer znam da u komisijama sjede ljudi koji dijete ni ne vide. Oni pred sobom imaju papir, a u njemu piše da moja kći ima 12 godina. Nema veze što je ona sitna pa stane u kolica, nema veze koliko su ova koja nam trebaju bolja za njezino zdravlje... Ništa to nije bitno. Ne znam što ćemo sad - pokušat ćemo prikupiti novac i kupiti nova sami - kaže Gordana.

Dodaje kako su zadnja kolica od HZZO- a dobili 2014. godine, no riječ je o kolicima koja se mogu koristiti samo kod kuće, no ne i vani. Ona su, naime, velika i teška za sklapanje prilikom, primjerice, ulaska i izlaska iz automobila pa se koriste samo kad je djevojčica kod kuće.

Upravni postupak

Godinu dana poslije Magdalena je dobila odbijenicu za kolica, a njezina majka se na to nije žalila. Zato se ipak pomalo nadala kako će Centar, s obzirom na sve te okolnosti, izaći ususret njezinoj kćeri odobravanjem kolica koja su joj prijeko potrebna. Gordana kaže kako, unatoč odbijenici, još ne gubi nadu - u slučaju da dobiju kolica, stara će nekome donirati. Iako se ponekad teško sklapaju i rasklapaju, ipak bi nekome još mogla pomoći.

U HZZO-u tvrde da su postupili prema propisima. Ističu kako je djevojčica zadnja kolica dobila 2014. godine, a ona su imala posebnu prilagodbu sjedišta. No, prošle godine joj nisu odobrili kolica jer je godinu prije djevojčica već dobila jedna pa joj druga nisu ni potrebna.

- Trenutno je u tijeku upravni postupak prema ponovnom zahtjevu roditelja za odobrenjem modularnih dječjih kolica - potvrdili su nam kratko iz Centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 20:26