MAJSTORSKI CIKLUS

'NAJBOLJI TRUBAČ U GALAKSIJI' U LISINSKOM Švedskom virtuozu Hardenbergeru skladatelji su posvećivali djela

Hardenbergera na koncertu u četvrtak, 28. svibnja u 19.30 ugošćuje Simfonijski orkestar HRT-a
 PR foto

'Najjbolji trubač u galaksiji', kako ga je nedavno prozvao ugledni The Times, stiže u Zagreb. Šveđanina Håkana Hardenbergera na koncertu u Majstorskom ciklusu u četvrtak, 28. svibnja u 19.30 u dvorani Lisinski ugošćuje Simfonijski orkestar HRT-a.

Zaštitni znak najvećeg solista na trubi današnjice su nova djela za ovaj instrument koja su nastala upravo na njegov poticaj i čiji je gorljivi promicatelj.

Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Rolf Martinsson samo su neka od skladateljskih zvijezda koja su mu posvetila svoja djela stvorivši najvažnije opuse za ovaj instrument.

Publici Majstorskog ciklusa Hardenberger uz orkestar HRT-a pod ravnanjem Clemensa Schuldta predstavit će se izvedbom Koncerta za trubu i orkestar 'Nobody Knows de Trouble I See' Bernda Aloisa Zimmermanna, glasovitog po tehničkoj zahtjevnosti kao i po angažmanu protiv rasne diskriminacije zbog koje citira crnačku duhovnu pjesmu apostrofiranu u naslovu.

Uz Devetu simfoniju Dmitrija Šostakoviča, na programu je još i ciklus simfonijskih pjesama Noćno lutanje hrvatskog skladatelja Josipa Mandića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 06:23