DOBITNIK GRAMMYJA

Kubanski trubač Arturo Sandoval u Lisinskom

Arturo Sandoval (63), kubanski trubač koji je nedavno dobio Grammy za album “Dear Diz (Every Day I Think Of You)”, dolazi ponovno u Zagreb. Danas će nastupiti u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Prvi put je bio ovdje 1987., prije 25 godina u klubu Kulušić, a u međuvremenu se puno toga promijenilo u njegovom životu. Tada je još bio kubanski državljanin, koji se u domovini proslavio kao osnivač sastava Irakere, zajedno s klaviristom Chuchom Valdésom i saksofonistom Paquitom D’Riverom. Irakere je izvodio uzbudljivu mješavinu jazza - na koji su inače, kao i na sve što ima veze sa SAD-om, na Kubi gledalo s velikom podozrivošću - te tradicionalne i popularne kubanske glazbe, bio je poznat i u svijetu te je, primjerice, 1977. gostovao u Beogradu i u Varšavi, a 1980. na Newporti Jazz Festivalu i u Montreauxu u Švicarskoj. Ti su nastupi objavljeni i na albumu koji je osvojio Grammy.

Sudbinski susret

Sandovalu je neskriveni uzor bio Dizzy Gillespie, legendarni trubač koji je još četrdesetih godina prošlog stoljeća bio jedan od prvih američkih glazbenika koji su spajali moderni jazz i afro-kubansku glazbu i surađivao sa slavnim kubanskim bubnjarom Chanom Pozom. Sredinom sedamdesetih je, pak, u sklopu neke kulturne razmjene uspio posjetiti Kubu, zemlju pod američkim političkim i trgovinskim embargom, a u Havani je, igrom slučaja, upoznao Artura Sandovala s kojim se brzo sprijateljio. Kako se kasnije ispostavilo, upravo je taj susret odredio život kubanskog trubača.

- Dugujem mu svoju karijeru i svoj život. Spasio me, dao mi je mogućnost da sviram na turneji s njim što mi je kasnije omogućilo da emigriram u Sjedinjene Američke Države. Oslobodio me od opresije u diktaturi u kojoj su vas mogli strpati u zatvor ako bi vas uhvatili kako slušate jazz na radiju. Dizzy je bio genij, bio je moj heroj. Stvorio je be bop, a osim što je bio nevjerojatan trubač, stvorio je i novi glazbeni izraz u doba kad su svi svirali nešto drugo. On je izmislio novi način glazbene improvizacije. Jako mi nedostaje - rekao nam je nekoliko dana prije dolaska u Zagreb.

Osam Grammyja

Gillespie je, naime, Sandovalu pomogao kad je ovaj 1991., tijekom još jedne europske turneje, prebjegao u SAD. O njegovoj avanturi snimljen je 2000. i film “For Love or Country: The Arturo Sandoval Story”, prikazan i kod nas, u kojem ga je glumio Andy Garcia. Sandoval je bio savjetnik tijekom snimanja i napisao je glazbu za soundtrack za koji je nagrađen Emmyjem.

U SAD-u je Sandoval nastavio uspješnu karijeru, snimio je niz hvaljenih albuma i osam puta dobio nagradu Grammy, nekoliko godina je imao i svoj jazz klub u Miami Beachu, surađivao je i s pop zvijezdama poput Alicije Keys, Justina Biebera i mnogih drugih, na dodjeli Oscara pratio Celine Dion, a lani, devet godina nakon smrti Dizzyja Gillespieja, snimio je album “Dear Diz (Every Day I Think Of You)”, jedan od najboljih u karijeru.

Na njemu izvodi nekoliko najpoznatijih Gillespiejevih skladbi, kao što su “Be Bop”, “A Night In Tunisia”, “Salt Peanuts” i “Con Alma” te baladu koju je napisao svom mentoru i prijatelju “Every Day I Think Of You”. Prate ga vrhunski glazbenici poput klarinetista Eddieja Danielsa, vibrafonist Gary Burton, orguljaš Joey DeFrancesco, saksofonist Bob Mintzer - a u jednoj skladbi, kao perkusionist se pojavljuje i glumac Andy Garcia...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 13:09