Burno u HDP-u

Zoran Ferić dao je ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog društva pisaca. Nema više ni Suda časti

Zoran Ferić

 Nera Simic/
‘U razgovorima među članovima došao sam do saznanja da članovi naziv tijela Suda časti gledaju u negativnom smislu. Predlaže se promjena naziva tijela u Etičko povjerenstvo‘

Hrvatsko društvo pisaca sazvalo je u subotu 15. travnja skupštinu i kandidacijski skup. Na dnevnom je redu, među ostalim, i ostavka dosadašnjeg predsjednika, poznatog književnika Zorana Ferića, kao i izvještaj glavne tajnice i predsjednika o radu u 2022. godini i plan rada u 2023. godini. Članovi su Predsjedništva i Upravnog odbora danas kandidirali za predsjednika Edija Matića, za potpredsjednicu Dortu Jagić, te za potpredsjednika za međunarodnu suradnjua Ivana Sršena. Poziva se i da se predlože drugi kandidati, za četverogodišnji mandat. "Tijela Društva dužna su prilikom predlaganja kandidata/kandidatkinja za sva tijela Društva paziti na rodnu ravnopravnost, i to tako da na listama bude jednaki broj kandidata kao i kandidatkinja, osim u slučajevima kada se za neko tijelo kandidira samo jedna osoba (tj. nema kandidata/kadnidatkinje drugog spola)."

Na dnevnom su redu odluke o izmjenama i dopunama Statuta HDP-a, u kojemu se, među ostalim, "Sud časti" zamjenjuje se riječima "etičko povjerenstvo". Kako se navodi: "Na zahtjev pojedinog tijela ili člana Društva, kao i na vlastitu inicijativu, Etičko povjerenstvo daje mišljenje o ponašanju i izjavama pojedinih članova Društva koje su suprotne odredbama Statuta Društva, kao i dobrim običajima, etici i moralu i koje bi mogle umanjiti ugled Društva u javnosti."

"Tijela Društva dužna su prilikom predlaganja kandidata/kandidatkinja za sva tijela Društva paziti na rodnu ravnopravnost, i to tako da na listama bude jednaki broj kandidata kao i kandidatkinja, osim u slučajevima kada se za neko tijelo kandidira samo jedna osoba (tj. nema kandidata/kadnidatkinje drugog spola)."

U obrazloženju stoji: "U razgovorima među članovima došao sam do saznanja da članovi naziv tijela Suda časti gledaju u negativnom smislu, kao i da tom tijelu nedostaje dio nadležnosti koje bi se s obzirom na razne događaje u prošlosti trebale raspraviti u nekom od tijela Društva. Zbog toga se predlaže promjena naziva tijela u Etičko povjerenstvo, kao i dodavanje nadležnosti tijela prema kojoj bi Etičko povjerenstvo davalo mišljenje o postpucima i izjavama članova društva koji bi mogli u javnosti imati negativni odjek i zbog kojih bi se mogo ugroziti ugled Društva.

U želji da u radu Društva sudjeluje više članica nego što je sada slučaj, ali i zbog sveopće potrebe za rodnom ravnopravnosti, predlažemo da se prilikom kandidacijskog postupka, naročito kada kandidate predlažu tijela društva uvede obaveza da se na kandidacijskim listama nađe jednaki broj kandidata i kandidatkinja. Naravno, s obzirom na moguće slučajeve da se ne kandidira dovoljan broj članova određenog spola, predvidjeli smo i iznimke za to pravilo, želeći da se te iznimke što rjeđe primjenjuju."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:31