POČAST VELIKOM PISCU

VIDEO: ČOVJEK KOJI JE DEFINIRAO ČEŠKI HUMOR Stotinu godina Bohumila Hrabala

 YouTube
Jiri Menzel je po Hrabalovim scenarijima snimio kultne filmove 'Ševe na žici' i 'Striženo - košeno', prema istoimenom romanu film 'Služio sam engleskog kralja' i, prema njegovu možda najpoznatijem djelu, 'Strogo kontrolirane vlakove'

ZAGREB - Češka u petak obilježava stotu obljetnicu rođenja velikog pisca Bohumila Hrabala brojnim događanjima koja uključuju kazališne predstave i projekcije filmova nastalih po njegovim djelima, a sve će završiti velikom uličnom zabavom u ulici u kojoj je rođen u Brnu.

Legendarnog pisca i boema, redovitog gosta praških pivnica koji je preminuo 1997. pošto je pao s petog kata bolnice pokušavajući nahraniti golubove, mnogi smatraju najvećim češkim književnikom 20. stoljeća.

Praško Karlovo sveučilište povodom stotinu godina od njegova rođenja - rodio se 28. ožujka 1914. u Brnu - organiziralo je okrugli stol i izložbu o njegovu životu i radu, te objavilo knjigu Hrabalovih kratkih priča na češkom i engleskom jeziku pod nazivom "Priručnik brbljavoga naučnika" nastalih u 70-tim godinama prošloga stoljeća, koje su u ranijim izdanjima bile cenzurirane.

Striženo - košeno

Pravni fakultet organizirat će razgovor s filmskim redateljem Jirijem Menzelom, koji je po Hrabalovim scenarijima snimio kultne filmove "Ševe na žici" i "Striženo - košeno", prema istoimenom romanu film "Služio sam engleskog kralja" i, prema njegovu možda najpoznatijem djelu, "Strogo kontrolirane vlakove", u kojemu smiješne mladalačke brige završavaju herojskim mučeništvom. Taj je film 1968. nagrađen Oscarom za najbolji strani film.

Strogo kontrolirani vlakovi

Kulminacija obilježavanja bit će puštanje stotinu golubova u Balbinovoj ulici u četvrti Židenice u Brnu, pred kućom u kojoj je 1914. rođen čovjek koji nije mogao živjeti bez pisanja, "te velike radosti, koja liječi i zacjeljuje rane".

Hrabal je djetinjstvo proveo u pivovari u moravskom gradiću Nymburku kao posinak poslovođe. Iz Moravske u Prag doselio se u četrdesetim godinama prošloga stoljeća i u glavnom gradu Češke proveo veći dio ostatka života.

Iako je imao diplomu Pravnog fakulteta, nikada nije radio u struci. Radio je kao fizički radnik u čeličani, trgovački putnik, agent osiguravajućeg društva i radnik u postrojenju za reciklažu papira, da bi se potom latio pera i napisao neka od najistaknutijih djela češke i europske literature, romane "Strogo kontrolirani vlakovi" i "Služio sam engleskog kralja", trilogiju "Pirovanje - Vita nuova - Praznine", te zbirke priča "Biser na dnu", "Prebučna samoća", "Gradić u kojem se zaustavilo vrijeme" i druge.

Služio sam engleskog kralja

Šezdesetih godina stekao je popularnost svojim zbirkama priča, no nakon gušenja Praškog proljeća i sovjetske invazije 1968. godine zabranjeno mu je objavljivanje. Početkom sedamdesetih objavljuje samizdate, a 1975. godine javno je iznio "samokritiku" što mu je omogućilo da ponovno objavljuje, ali su mu taj potez zamjerili mnogi disidentski intelektualci. Također se odbio pridružiti Povelji 77, poznatoj kampanji za ljudska prava, slobodu govora i demokraciju koju je predvodio najpoznatiji češki disident i kasniji predsjednik Vaclav Havel.

Hrabalu konformizam nije donio popularnost u disidentskoj javnosti, ali mu je omogućio povratak u kulturnu javnost, a u tom su razdoblju nastale i neke od najboljih ekranizacija njegovih djela.

Sjajan pripovjedač ekspresivna stila i impresivno dugačke melodične rečenice napisao je 35 knjiga prevedenih na 27 svjetskih jezika. Njegove se rane priče često odlikuju odustvom fabule, mračnim humorom i nasumično povezanim anegdotama uglavnom o društvenim marginalcima i veseljacima na lošem glasu. U kasnijim romanima razvija svoj specifičan stil slojevite fabule, kojim kroz gorko-slatke priče secira češko društvo i progovara o humanosti, prijateljstvu, moralu i ljubavi.

Preminuo je 3. veljače 1997. u 82. godini nakon pada s petog kata bolnice, pošto je navodno pokušavao nahraniti golubove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 21:25