Vidimo se u kolovozu

U svijetu i u Hrvatskoj danas je, na njegov rođendan, posthumno izašla nova knjiga Gabriela Garcíje Márqueza

Gabriel Garcia Marquez

 Universal Archive/universal Images Group/Universal Images Group/Profimedia/Universal Archive/universal Images Group/universal Images Group/profimedia
Glavni lik je sredovječna Ana Magdalena Bach, udana žena koja jednom godišnje putuje na tropski otok, gdje obilazi majčin grob i doživljava erotsku aferu

Danas je, na dan kad bi Gabriel García Márquez navršio 96 godina, u godini desete obljetnice smrti kolumbijskog nobelovca, u gotovo svim zemljama španjolskog govornog područja objavljena njegova posthumna knjiga "En Agosto Nos Vemos" ("Vidimo se u kolovozu"), jedan od globalno najiščekivanijih ovogodišnjih naslova. "Vidimo se u kolovozu" od danas je u knjižarama i na hrvatskom, u prijevodu Gordane Tintor i izdanju V.B.Z.-a. U engleskom prijevodu bit će objavljena sljedeći tjedan.

Riječ je o djelu za koje autor dok ga je još služilo zdravlje nije imao vremena napraviti završnu verziju rukopisa, pa su piščevi sinovi Rodrigo i Gonzalo García Barcha dugo godina razmišljali objaviti ili ne objaviti knjigu.

Na koncu su se priklonili mišljenju urednika i izdavača.

"Čitajući još jednom, gotovo deset godina nakon njegove smrti, shvatili smo da tekst sadrži sve bitno za njegovo stvaralaštvo", komentirali su sinovi. "Za mene to znači da je sav Gabrielov rad objavljen, da više ništa nije na čekanju i da je u tom smislu on zatvorio ciklus", zaključio je Gonzalo García Barcha.

Izdavači su držali da je rukopis najprevođenijeg autora koji je pisao na španjolskom bitno književno nasljeđe Kolumbije, a i šire, te knjigu, unatoč okolnostima u kojima je nastajala, odnosno demenciji s kojom se García Márquez godinama borio, treba objaviti.

image

Vidimo se u kolovozu

Vbz/

Dio romana "Vidimo se u kolovozu" objavljen je kao kratka priča u kolumbijskom časopisu Cambio 1999.

Glavni lik je sredovječna Ana Magdalena Bach, udana žena koja jednom godišnje putuje na tropski otok, gdje obilazi majčin grob i doživljava erotsku aferu.

Već se u to vrijeme nagađalo da je spomenuta kratka priča fragment iz romana na kojem García Márquez radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 18:02