KARL-MARKUS GAUSS U HRVATSKOJ

U potrazi za pričama zaboravljenih manjina

 Nenad Dugi/CROPIX
Nagrađivani austrijski pisac nedavno je gostovao u Puli i Zagrebu

ZAGREB - “Molimo da se nama Arumunjima pomogne da se ne uvrstimo među sve ostale narode koji su do danas postali predmetom arheologije”, izvadak je iz pisma kojim završava knjiga “Europljani u izumiranju” (Fraktura), austrijskog pisca Karl-Markusa Gaussa. Na nekoj simboličnoj razini u njemu je sažeta i bit cijele njegove nagrađivane knjige. Naime, Gauss je dvije godine putovao regijom u potrazi za sarajevskim Sefardima, Kočevskim Nijemcima, Arberešima, Lužičkim Srbima i Arumunjima u pokušaju da priče o njima otrgne zaboravu.

Otkrivanje nepoznatog

- Osnovni poriv bio mi je ispričati zanimljive priče. Priče o stvarima koje su ljudima nepoznate, o kojima ni sam gotovo ništa nisam znao - rekao nam je pisac uoči predstavljanja svoje knjige.

‘Kroničar manjina’

Putovanju su prethodili mjeseci pripreme, koji su rasplamsali njegovu znatiželju pa je manjinama posvetio još tri knjige. - Sad sam napravio pauzu. Shvatio sam da ako nastavim, na grobu će mi biti uklesano “kroničar manjina”. Šalim se, i kao piscu i kao pripadniku manjina to mi je putovanje bilo važno i fascinantno.

Na pitanje o debati koju je potaknula njemačka kancelarka, Gauss, pak, odgovara:

- To su gluposti. Multikulturalizam više nije ideologija, nego naša realnost - sviđalo se to nekome ili ne.( A. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 06:28