ŠUMSKI PJESNICI

Tradicionalni susret u petak navečer u Istri, pjesme čitaju obasjani krijesovima, publika sjedi na balama sijena

susret Šumskih pjesnika u Istri

Pjesme će čitati autorice i autori iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije, Mađarske ...

U petak se u Istri održava tradicionalni, međunarodni susret Šumskih pjesnika. Ovo je jedanaesta godina da se okupljaju.

Susret pjesnika organiziraju Maja Klarić iz Šibenika i Goran Blažević iz Umaga, okupljaju zaljubljenike u poeziju i prirodu.

I pjesnike i publiku privlači doći na susret uz ponor Butori, atmosfera je neuobičajena, čak i za pjesničke susrete. Među ostalim, za čitanja poezije ovdje se ne koriste tehnička pomagala, već pjesnici čitaju uz svjetla krijesova, lučica i zvijezda. Šumski pjesnici sastaju se svakog prvog petka u kolovozu, publika sjedi na travi ili balama sijena, sluša čitanja autorica i autora iz zemalja regije.

Ove godine svoje će pjesme pored ponora Butori čitati Daniel Radočaj iz Pule, Jana Prević Finderle iz Pazina, Jelena Paligorić iz Srbije, Aljoša Pužar iz Slovenije.

image

susret Šumskih pjesnika u Istri

U Kući za pisce u Pazinu u kolovozu boravi mostarski pisac Mirko Božić, koji će također sutra večer posjetiti Butore i čitati svoju poeziju. Svake godine dolaze i pjesnici iz Italije, ovoga kolovoza to su pjesnikinje Isabella Serra i Cristina Micelli. Redoviti gost Šumskih pjesnika je poznati mađarski pjesnik Tibor Weiner Sennyey koji je po uzoru na šumsku knjižnicu u Butorima postavio sličnu kućicu za besplatnu razmjenu knjiga u svom gradu nedaleko od Budimpešte. Nakon čitanja poezije slijedi glazbeni program u kojem će nastupiti kantautor Ivan Škrabe.

Svake godine organizatori uz Butore postave tri kamene ploče s uklesanim pjesmama autora koji su prijašnjih godina gostovali na ovoj manifestaciji, rad umjetnika iz Buja, Darka Brajkovića. Nakon niza uspješnih godina održavanja povodom prošlogodišnje 10. obljetnice postavljena je i informativna ploča uz cestu koja vodi do lokacije radi lakšeg snalaženja i informiranja posjetitelja o samom ponoru, ali i pjesničkom okupljanju, budući da se u Butorima broji sve veći broj posjetitelja ne samo prvog petka u kolovozu već i tokom cijele godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:52