NEOČEKIVANA ZARADA

‘Stavio sam oglas da prodajem komplet knjiga o Harryju Potteru za 2000 kuna. Nije prošlo ni pola sata do prvih ponuda...‘

Prvo izdanje ”Harryja Pottera” prodano je u četvrtak u Sjedinjenim Državama za 471.000 dolara (više od 3,1 milijuna kuna), što je, prema riječima aukcionara, svjetski rekord za književno djelo fikcije iz 20. stoljeća

 NEIL HANNA/AFP
Algoritmova izdanja postala su tražena roba kada je lanac knjižara prestao poslovati. Iz Mozaik knjige najavili su da Pottera u listopadu vraćaju u Hrvatsku

Kada sam ih nošen ljubavnim zanosom kupio prije desetak i više godine, nisam mogao ni slutiti da će Algoritmove knjige iz serijala o čarobnjaku Harryju Potteru britanske autorice J. K. Rowling postati tražena roba u gradu, a i šire.

Među čitateljima obljubljeni lanac knjižara Algoritam (pogotovo među ljubiteljima fantastike) hrvatske je prijevode priča o mladom čarobnjaku s munjom na čelu počeo izdavati 2000. godine. Korice je dizajnirala i ilustrirala Mary GrandPré, a preveli Zlatko Crnković ("Kamen mudraca", "Odaja tajni" i "Zatočenik Azkabana") i Dubravka Petrović ("Plameni pehar", "Red Feniksa", "Princ miješane krvi" i "Darovi smrti").

Zbog opće pomame za Harryjem Potterom i činjenice da su se od 2001. do 2011. godine u kinima mogli gledati i filmske ekranizacije tih djela J. K. Rowling, u Algoritmovim poslovnicama diljem Hrvatske nikada nije nedostajalo friško uvezanih knjiga.

Sve se, međutim, promijenilo kada je Algoritam prije nekoliko godina prestao poslovati i kada su se prestala tiskati nova izdanja.

Jednog sam dana početkom 2021., u jeku pandemije koronavirusa, na mobitelu otvorio Reddit i naletio na objavu jednog korisnika koji se raspitivao o knjigama o Harryju Potteru. U komentarima te rasprave doznao sam da su knjige koje na mojoj polici već godinama skupljaju prašinu prilično vrijedne. Dao sam se u istraživanje i otkrio da se na njima može zaraditi i više tisuća kuna te da se kupci za očuvana izdanja mogu pronaći vrlo brzo.

Pogledao sam koja izdanja imam, fotografirao ih te u specijaliziranim Facebook grupama za prodaju knjiga na Sveta tri kralja oglasio da svoj komplet želim prodati za 2000 kuna.

Nije prošlo ni 30 minuta, a ponude su počele pristizati. Netko je htio samo jednu knjigu, netko više njih, a par se kupaca zainteresiralo za komplet. Dok su se ponude stizale, privatnu mi je poruku poslao kolega novinar s N1 Televizije Antonio Zavada.

"Pozdrav, zainteresiran sam za cijeli HP komplet ako ide po 2000kn", glasila je njegova poruka.

Pregovori su bili gotovi u hipu i nekoliko smo se dana kasnije našli kod XVI. gimnazije u Križanićevoj ulici u Zagrebu kako bismo zaključili posao. Antonio mi na susretu rekao da je knjige kupio za sina, što mi je bilo drago za čuti. Nakon toga smo se pozdravili i otišli svaki svojim putem.

Danas pojedinci za komplet Algoritmovih knjiga traže između 2700 i 3400 kuna, no dostupnih je tek nekoliko.

Pitanje je hoće li te cijene opstati s obzirom na to da je izdavač Mozaik knjiga 22. rujna objavio da se knjige o Harryju Potteru nakon nekoliko godina "vraćaju u Hrvatsku", i to u njihove sigurne ruke. Pored najave da ćemo o ovom izdavačkom pothvatu više doznati u listopadu, dodatne informacije nismo dobili.

Šanse su velike da će obožavatelji u bližoj budućnosti, makar u svojim glavama, uzviknuti "Accio" i u knjižarama moći posegnuti za hrvatskim prijevodom Harryja Pottera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:24