PAMELA ANDERSON

Pročitao sam memoare najpoznatije Playboyeve zečice: nekoliko me stvari poprilično iznenadilo

PAMELA ANDERSON

 The Baywatch Company - Album/album/profimedia/The Baywatch Company - Album/album/profimedia
Playboyeva zečica u memoarima koji su prevedeni na hrvatski otkriva potresne detalje života i najsočnije detalje karijere

"Ne želim ostaviti pogrešan dojam", piše Pamela Anderson dok se prisjeća svog prvog dolaska u zloglasnu vilu Hugha Hefnera, "ali Playboy nije nikakva orgija".

Doduše, iste večeri u toaletu je srela Jacka Nicholsona, kojeg su zadovoljavale "dvije predivne žene".

image

Pamela knjiga

Znanje/

"Smijuljili su se i ljubili na zidu, klizeći jedni po drugima. Nagnula sam se preko umivaonika i popravila sjajilo za usne. Pokušala sam ne gledati, ali uhvatila sam njegov pogled u ogledalu. To ga je dovelo do vrhunca. Proizveo je smiješan zvuk, nasmiješio se i rekao: ‘Hvala, dušo!‘", zapisala je.

image

Jack Nicholson i Pamela Anderson

/Profimedia

Njezini memoari "S ljubavlju, Pamela", koji su upravo u izdanju Znanja prevedeni na hrvatski jezik, prava su senzacija, puna ovakvih sočnih detalja i nevjerojatnih štikleca, istovremeno treš i art, spoj pretencioznosti i dječje naivne iskrenosti, vruća kaša svega i svačega, a prije svega zapis jedne velike karijere i teškog, na trenutke bizarnog života.

Da se razumijemo, nije to knjiga koju će povijest pamtiti kao posebno bitnu. Istovremeno, ovo bi mogla biti najbolja knjiga za plažu ovog ljeta.

Danas je možda teško pojmiti koliko je Pamela jednom bila popularna. Bila je najveća televizijska zvijezda, protostarleta, jedna od najvažnijih Playboyevih zečica koja je ikad krasila njihovu kultnu duplericu.

image

Pamela Anderson glumila je C. J. Parker u seriji ‘Baywatch‘

Capital Pictures/film Stills/profimedia/Capital Pictures/film Stills/profimedia

"‘Baywatch‘ se prikazivao u 150 zemalja svijeta. U to vrijeme nisam ni znala da postoji 150 zemalja. Gledale su je milijarde ljudi, bila je najpopularnija serija na planetu", piše Andersonova, dodajući kako je počela kao sporedni lik, ali do četvrte sezone postala najplaćenija u glumačkoj postavi. Mnoge su zemlje prikazivale samo one epizode u kojima se pojavljivao njezin lik C. J. Parker.

Tu negdje kreću i najsočniji dijelovi memoara i najluđi dijelovi njezina života koji su brzo, efikasno i detaljno prepričani. Čudno za knjigu koju Pamela počinje s čak trinaest stranica stihova.

Da, poezija je njezina strast, kako sama kaže, a stihovi koje je sama sklepala razbacani su po cijeloj knjizi.

image

Pamela Anderson snimljena 1996. godine za film ‘Barb Wire‘

Wren Maloney/gramercy Pictures/entertainment Pictures/profimedia/Wren Maloney/gramercy Pictures/entertainment Pictures/profimedia

Jesu li dobri? Ne baš, a najpreciznije je to opisano u recenziji New York Timesa koji je knjigu stavio na popis bestselera.

"Neće vas nervirati koliko biste očekivali", kažu za njezine pjesme.

Anderson je između ostalog i odlično unovčila sjećanja svoj život, očito u fazi života gdje podvlači crtu pod "jednu Pamelu" i otkriva novu - umjetnicu, aktivisticu i pjesnikinju na pragu šezdesetih.

2022. godine dobili smo tako otkvačenu seriju "Pam&Tommy" o turbulentnoj vezi s rock-zvijezdom Tommyjem Leejem iz Motley Crüea. Nju je sjajno odigrala Lily James, još je bolji bio Sebastian Stan kao Tommy Lee. Godinu kasnije dobili smo i prilično zanimljivi, "bolji nego što bi trebao biti", dokumentarac na Netflixu ("Pamela, A Love Story"), a "trilogiju" zaokružuje ova biografija.

Meni osobno najšokantniji detalji su iz Pameline mladosti, o njima se već i govorilo, ali u memoarima su opisani puno detaljnije.

Pamelu Anderson je, naime, s dvanaest ili trinaest (ne sjeća se ni sama, kaže) silovao poznanik koji je u to vrijeme imao 25 godina. Prije toga seksualno ju je zlostavljala dadilja, i to pune četiri godine. Počelo je kad je imala šest godina.

"Više nisam bila djevica. Prisilno, protiv svoje volje. Jako me boljelo čuvati tu tajnu, mislila sam da sam bila zločesta i bilo me sram", piše Pamela pa postupno otkriva sva zlostavljanja koja je prošla kao mlada djevojka.

image

Pamela Anderson i Tommy Lee snimljeni 1995.

-/shutterstock Editorial/profimedia/-/shutterstock Editorial/profimedia

Prvi ozbiljni dečko u srednjoj školi istukao ju je pa izbacio iz jurećeg automobila. Jedan ju je napao na ulici, strgnuo svu odjeću s nje i natjerao je da hoda gola.

"Bio je zgodan, zločesti dečko, zaljubljenik u uređene stare automobile žestoke naravi", opisuje ga, a onda prelazi na sljedećeg, Billyja, kojeg opisuje kao samopouzdanog i slatkog. Kakva greška.

"Bio je u bandi i znao je koristiti nunčake. Jednom su me poveli sa sobom kad su od nekoga otišli pokupiti novac. Vratili su se uzbuđeni. Podigli su mi majicu, postajalo je gore - bila su barem četvorica, možda šestorica dečki - onesvijestila sam se", opisuje ustvari grupno silovanje.

Za ženu koja je prošla toliko pakla odrastajući, Anderson iznenađujuće piše pitko, bez gorčine ili, u nedostatku boljeg izraza - kuknjave.

image

Pamela Anderson i vlasnik Playboya Hugh Hefner

Re/westcom/starmax/profimedia/Re/westcom/starmax/profimedia

Čini se da je sve što želi ispričati svoju priču, bez osvećivanja, a veliku pažnju daje detaljima. Naime, nekoliko puta spominje da ima fotografsko pamćenje i ako je to točno (i ako nije bilo pomoći "pisaca" iz sjene), to je možda i njezin najveći talent.

Prisjeća se, primjerice, detalja kad je pobjegla od kuće i odselila se s cimericama u Victoriju (znaju svi, ali nije zgorega ponoviti - Anderson je Kanađanka rođena u gradiću Ladysmithu). Tamo je doslovno živjela u velikom garderobnom ormaru, bolje si nije mogla priuštiti, a umjesto stanarine cimericama je prala toalet, čistila i kuhala.

"Spavala sam na madracu s jastukom okruženom mojim cipelama. Imala sam otprilike šest pari štikli u žarkim duginim bojama, koje su mi okruživale glavu poput aureole na kičastoj religioznoj slici", opisuje.

Prije slave bila je zapravo kanadski white trash, kći nasilnog popravljača peći (kojeg pamti kao jeftinu verziju Jamesa Deana) i konobarice koji su se ludo voljeli i brutalno svađali. Otac Barry Anderson mlatio je majku Carol, a ona mu se vraćala, iznova i iznova, do te mjere da je Pamela u jednom trenutku zapisala kako je odustala od njezina spašavanja.

Jedna od potresnijih scena jest ona kad je Pamela naletjela na jeziv prizor u kuhinji. Otac je majci lice gurao u vrelu pećnicu, a ona ga je submisivno u strahu utišavala da nitko ne čuje što se događa.

Djetinjstvo ipak opisuje kao neku šarenu pop-bajku, kao da je više o sebi zapamtila iz filmova nego iz vlastitog života, i to je najtanji dio knjige. Jer istodobno potucanje po motelima i ruševnim prikolicama s roditeljima koji se opijaju ona pamti kao "Američke grafite" Georgea Lucasa.

Kasnije ipak postaje puno bolje.

image

Snimanje za Playboy

Dc/backgrid Uk/profimedia/Dc/backgrid Uk/profimedia

Playboy ju je vrbovao kad ju je kamerman na lokalnom nogometnom stadionu primijetio u publici i prikazao na velikom digitalnom ekranu. Nosila je majicu pivskog brenda Labatt koji ju je odmah unajmio za reklame, a onda joj je karijera eksplodirala preko noći.

Prvu duplericu dobila je u veljači 1990. godine, a u iduće 22 godine pojavit će se na naslovnici Playboya više od bilo koje druge djevojke u povijesti.

Ono što će uslijediti ludi je koktel susreta s najvećim zvijezdama iz te ere, ljubavne blitzkrieg veze s najzgodnijim glumcima, intenzivni brak s Tommyjem Leejem i karijera koju je obilježilo jednako puno uspona i padova.

Muškarci su se rušili na koljena zbog nje, obasipali je luksuznim darovima, opsesivno je opsjedali, a obilježila je dekadu kao niti jedna druga žena.

Pamela Anderson u crvenom jednodijelnom kupaćem kostimu na plaži... Pamela Anderson gola na naslovnici Playboya... Pamela Anderson gola na jahti u, ako ne već prvom celebrity seks-videu u povijesti, onda svakako u najpoznatijem...

Postoje li uopće veći simboli devedesetih?

Jasno, ima tu i događaja koji zvuče izvještačeno ili barem ispolirano. Njezin opis seksa s tada popularnim Mariom Van Peeblesom podsjeća na MTV videospot ili jeftini erotski film.

"Prvi put vodili smo ljubav u polju meke visoke trave blizu znaka Hollywood. Oko nas su trčali divlji konji, gotovo su nas pregazili", piše tako u jednom poglavlju. Nda...

Ali Van Peebles, kojeg je zapamtila kao nježnog i dragog dečka, nije imao šanse pokraj opakih frajera za kojima je trčala cijeli život. Nakon Tommyja Leeja s kojim je dobila dva sina, udala se za Kida Rocka, još jednog bad boya, napila se s Julianom Assangeom, a Vladimira Putina nagovorila je da spasi 12 Beluga kitova.

image

Pamela Anderson prije karijere u Playboyu

Dc/backgrid Uk/profimedia/Dc/backgrid Uk/profimedia

Pamelina životna priča istovremeno je popkulturalna fantazija i horor priča, nezgrapni pokušaj da se prikaže kao pjesnikinja koja obožava Salvadora Dalija, Junga i Fridu Kahlo.

Istodobno, a što je gotovo nepojmljivo, mrzila je svoje tijelo većinu života. Kao djevojčica mislila je da ima rak kad su joj počele rasti grudi. Mrzi se što je popustila i dvaput ih umjetno povećala. A kad je preživjela automobilsku nesreću, prvo što je pomislila - glava, ruke, noge, sise - je li sve na mjestu?

O najtežim trenucima piše otvoreno i iskreno, a možda najvažniji dio cijelog njezina života stane u jedan paragraf u kojem opisuje prvo snimanje za Playboy. Bio je to prijelomni trenutak njezina života, ili barem razvoja njezina karaktera.

Snimanje je bilo nervozno, a Pameli nije dobro sjelo što se mora skinuti gola. Pokušajmo još jednom, rekao joj je fotograf.

"Bio je to jedan od ključnih trenutaka, onih o kojima sam postala ovisna. Morala sam biti hrabra. Morala sam u glavi nadvladati ono što u što me društvo uvjerilo da je u redu. Što su me učili da je ponašanje dobre djevojke. Pitala sam se koliko sam daleko dospjela s time? Nigdje. Htjela sam se osloboditi, prekršiti pravila. Zašto sam mislila da je toliko loše biti samouvjerena, ili čak seksi? Što je s tom jebenom sramežljivošću? Onda sam se pomakla, osmijesi, bez osmijeha, šešir u stranu, otkopčana jakna....", otkriva kako je u sebi našla vamp ženu koja će uskoro pomesti svijet.

"Bila sam toliko seksualizirana kao mlada da sam preskočila promiskuitetnu fazu. Miješala sam seks s ljubavlju i kako sam polako rasla u ženu, imala sam snažne fantazije o pričama o pravoj ljubavi i bajkama. Voljela sam Kim Basinger i Mickeyja Rourkea, a ‘Devet i pol tjedana‘ bio je moja nova opsesija. Moje su veze postale bizarno slične, s kockama leda i svime..."

Godinama nakon susreta s Jackom Nicholsonom susreli su se na nekoj večeri, a on ju je pitao sjeća li se kako su se upoznali.

"Stvarno? Kako bih to mogla zaboraviti", rekla je.

Slično je i s Pamelom Anderson danas. Kako bismo je, pobogu, mogli zaboraviti?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 17:31