James Joyce

Prije sto godina objavljen je ‘Uliks‘: Roman u kojem je ukinuta granica između svijeta i teksta

”Uliks” je prvi put objavljen 2. veljače 1922., no problemi su počeli već ranije. Poštanske službe SAD-a zaplijenile su i spalile četiri izdanja časopisa Little Review u kojem je Joyce objavljivao probna poglavlja. ”Uliks” je dugo proganjan i u Americi i u Velikoj Britaniji i trebala su proći desetljeća da bi ovoj knjizi bio omogućen normalan tisak i distribucija.

 -/Mary Evans Picture Librar// -/Mary Evans Picture Librar/
Prvi tekst o ‘Uliksu‘ na hrvatskom objavio je Ivan Krnic, pisac i pravnik rođen u Kostajnici koji je živio uglavnom u Delnicama.

U centru Szombathelyja nije teško pronaći kip Jamesa Joycea, ukusni rad kipara Veresa Gabora. James Joyce, oslonjen na štap, još od 2004. pomalo nostalgično promatra kuću koja nosi ime Bloom-haz, a čiji je bio vlasnik stanoviti Martin Blum (ne Bloom!). Zanimljiva je umjetnička ideja da Joyce promatra Bloom-haz kao da promatra vlastiti dom, premda Joyce, naravno, nije rođen u Mađarskoj, niti ju je ikada posjetio, niti ima neke posebne veze, premda ne treba podcjenjivati da je punih sedam godina živio u Trstu i Puli, što znači u Austro-Ugarskoj. Na Bloom-hazu stoji ploča na kojoj piše da je glavni junak Joyceova "Uliksa" Leopold Bloom - ne Leopold Blum - "živio u Dublinu, a došao iz Szombathelyja", što možda može...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:36