Priče za odrasle

Pepeljugina je majka ustala iz groba, potomci Snježne kraljice bave se ekologijom...

Žene, bajke, kraljice

 Andrzej Gdula
U sklopu projekta Žene, bajke, kraljice, književnice su oživjele često sporedne, rijetko dobre, likove iz bajki

"Žene, bajke kraljice" prva je u nizu zbirki priča namijenjenih odraslima u kojoj je devet hrvatskih književnica odlučilo oživjeti ženske likove iz bajki.

Prema zamisli dramaturginje Jadranke Bargh, spisateljice su same odabrale kojem će ženskom liku udahnuti novi život. U zbirci su se tako našle dvije supruge Modrobradog (jedna ubijena i jedna preživjela), majka i maćeha Pepeljuge, udomiteljica iz Guščarice, baka Male sirene, Snjeguljičina majka, majka ili maćeha Ivice i Marice, kći i unuka Snježne kraljice.

Spisateljice Nada Gašić, Julijana Adamović, Nataša Govedić, Vera Vujović, Lada Žigo, Jadranka Pintarić, Jadranka Bargh, Ana Đokić i Aida Bagić prikazuju ženske likove iz nove perspektive.

One nemaju vlastiti glas, uglavnom su bezimene, stereotipne u obilježjima, ponekad zle – rjeđe dobre, naizgled služe samo za fabularno naglašavanje glavnog lika. No, sada su dobile glas i izašle iz sjene da bi udahnule novi život starim pripovijestima, namijenjenima odraslima koji nisu zaboravili vrijeme čitanja bajki.

Uostalom, kako piše u priopćenju, u ovim "vremenima zlim" potrebne su nam baš bajke jer su odvajkada bile način da se nosimo sa strahovima i da prisvajamo nove metafore.

Pristupi likovima su raznovrsni: neke se dijelom drže vječnog vremena bajki, dok su druge uronjene u suvremenost. Tako nam se Nada Gašić obratila izravno glasom Espérance proklinjući ne samo Modrobradog glavom, nego i samog Charlesa Perraulta koji joj je ukrao zapise kazivanja žena iz naroda. Julijana Adamović zloglasnog je bradonju načinila frivolnim zavodnikom, dakako teškog karaktera. Nataša Govedić digla je iz groba majku Pepeljuge da kći ne bi zanemarila sebe samu. Vera Vujović je pak Pepeljuginoj maćehi udijelila posao krojačice i nježnu, brižnu, velikodušnu dušu. Lada Žigo zaronila je u ekološku temu s bakom Male sirene ne bi li isprašila tur svima pohlepnima. Jadranka Bargh u šekspirijanskom je duhu Snjeguljičinoj nemajci dopustila da se opravda za nedjela. Starica-vještica iz Guščarice u reinterpretaciji Jadranke Pintarić udomljenom djevojčetu namjesto kože koja je poružnjuje daruje samopouzdanje posve suvremenim metodama. Barica, Bara, Barbara, Barbi majke/maćehe su Ane Đokić iz društveno depriviranog sloja, trude se oko kćeri/sina i pokćerke/posinka, avaj nedovoljno. Na kraju je još jedna ledena ekološka siga Aide Bagić u kojoj potomkinje Snježne kraljice imaju zadaću spašavanja ne samo svoga ledenjačkog boravišta, nego i našeg.

Likovno-grafičko oblikovanje knjige "Žene, bajke kraljice", ilustracije i animaciju, potpisuje Aleksandra Nina Knežević.

Za iduću godinu urednica edicije "Bilo jednom..." Ana Đokić najavljuje narednu zbirku priča u kojoj će hrvatski književnici (među ostalima Zoran Ferić, Boris Perić, Darko Macan, Boro Radaković, Zoran Pongrašić) napisati priče iz perspektive muških likova iz bajki. Bit će zanimljivo čuti što imaju za reći Modrobradi, očevi Ivice i Marice i Crvenkapice, postojani kositreni vojnik....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:06