NAKON DESET GODINA

Objavljena prva biografija don Živka Kustića "Neustrašivi glas Crkve u Hrvata"

Don Živko Kustić

 Goran Mehkek/Cropix
Jedno se poglavlje bavi Kustićem kao propovjednikom, katehetom mladih, suprugom i ocem brojne obitelji

Don Živko Kustić, dugogodišnji kolumnist Jutarnjeg lista koji je ispisivao "Jutarnju propovijed" i legenda katoličkog novinarstva, dobio je prvu biografiju deset godina nakon smrti.

Knjiga "Živko Kustić: Neustrašivi glas Crkve u Hrvata" Marina Ercega, u izdanju Glasa Koncila, predstavljena je u utorak 1. listopada u Novinarskom domu u Zagrebu, a o njoj su govorili svećenik i profesor s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu don Mladen Parlov, povjesničar s Hrvatskog instituta za povijest Josip Mihaljević, novinarka i kolumnistica Višnja Starešina te autor knjige.

"Kustića u svakom pogledu možemo nazvati i ocem suvremenoga katoličkog novinarstva u Hrvatskoj. U Glasu Koncila, preko svojih uredničkih komentara i jedinstvene rubrike ‘Pismo seoskoga župnika‘ u kojoj je, uvijek uz ironiju i na rubu političkih inkriminacija, progovarao o pravoj naravi represivnoga političkog sustava, osvajao je pozornost tisuća čitatelja. No, njegov je značaj bio i širi od okvira katoličkog novinarstva. Nakon pada komunizma djelovao je i u svjetovnom tisku. U Globusu je devedesetih vodio zapaženu rubriku ‘Zrenik iz zapećka‘ te vrlo čitanu rubriku ‘Jutarnja propovijed‘ u Jutarnjem listu", rekao je autor Erceg.

Istaknuo je da sažetak Kustićeve novinarske i svećeničke "filozofije" može biti njegovo promišljanje koje je izrekao pred kraj života: "Za mene je Crkva živi Krist u mojem hrvatskom narodu - patnja i pobjeda".

Mladen Parlov govorio je o projektu "Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata", prijelomnom procesu koji je uvelike osmislio i promicao upravo Živko Kustić, te o jednom od njegovih ključnih poticaja - zamisli o domoljublju i rodoljublju kao kršćanskim krepostima.

Josip Mihaljević posebno se osvrnuo na silnu pozornost koju je Udba pridavala don Živku Kustiću, s obzirom na to da su u knjizi prvi put objavljeni izvorni Udbini dokumenti o višegodišnjem praćenju Kustića, redakcije Glasa Koncila i drugih njegovih suvremenika iz crkvenih krugova.

Na predstavljanju je glumac Ivan Ožegović interpretirao poeziju koju je Kustić stvarao. Pjesme "Pred najvećom tajnom", o evoluciji i stvaranju prirode i čovjeka, te "U mene gledaju oči djetinje", koju je napisao svojoj djeci dok je kao grkokatolički župnik djelovao u Mrzlom Polju Žumberačkom, prvi su put široj javnosti predstavljane upravo u ovoj biografiji.

Knjiga "Živko Kustić: Neustrašivi glas Crkve u Hrvata" u izdanju Glasa Koncila kroz šest tematskih cjelina prati život i djelo don Živka Kustića od njegova odrastanja u Pagu i ulaska u svećeništvo te prvih župničkih službi na Žumberku do djelovanja u Glasu Koncila početkom šezdesetih.

Jedno se poglavlje bavi Kustićem kao propovjednikom, katehetom mladih, suprugom i ocem brojne obitelji. Knjiga pojašnjava i Kustićevu ulogu u nekima od najvažnijih crkvenih gibanja u prošlom stoljeću, kao što su jubilejska veleslavlja u sklopu projekta "Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata", a bavi se i njegovim doprinosom osamostaljenju Hrvatske u razdoblju demokratskih promjena i Domovinskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:39