EKSPONAT ZA TOVARNIK

NEOBIČNA PRIČA O MATOŠEVOJ FOTELJI OD CRVENOG BARŠUNA Od crvotočine su je liječili u ‘Ruđeru’ gama-zrakama

 EPH
Bila je opasno nagrižena jer je crvotočina oštetila drvo. Stoga je upućena na "liječenje" u Laboratorij za radijacijsku kemiju i dozimetriju Instituta Ruđer Bošković

U Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) privremeno je, nakon reastauracije, pohranjena fotelja koja je pripadala pjesniku i novelistu Antunu Gustavu Matošu (1873. - 1914.).

Riječ je o crveno-baršunastoj fotelji koju je 1913. od Matoša, tada teško bolesnog i u financijskim neprilikama, otkupio njegov prijatelj i veliki poklonik, slikar Ljubo Babić ne bi li mu tako pomogao.

Oštećena crvotočinom

Nakon što je preuzeo fotelju od A. G. Matoša, koji je u ožujku 1914. umro od raka grla, Ljubo Babić čuvao je taj komad namještaja kao uspomenu na velikog književnika. U ožujku 2013. slikarov sin Ljubomir Babić, umirovljeni profesor Sveučilišta u Zagrebu, Matoševu fotelju poklonio je Zakladi A. G. Matoša u Tovarniku. No, kad je upravitelj Zaklade Željko Anić preuzeo fotelju, bila je opasno nagrižena jer je crvotočina oštetila drvo. Stoga je upućena na “liječenje” u Laboratorij za radijacijsku kemiju i dozimetriju Instituta Ruđer Bošković. Tamo je napravljena dezinsekcija i dekontaminacija uz pomoć gama-zraka. Nakon toga je upućena na restauraciju u MUO koji ima najveću muzejsku zbirku namještaja u RH. Tamo je očišćena te se pristupilo restauraciji drvenog dijela i nogu koje su poprilično oštećene crvotočinom. Nakon toga je tapeciran naslonjač.

‘Nisu odobrili novac’

Naime, višedesetljetnim korištenjem crveni je baršun pohaban pa je krajem 50-ih ili početkom 60-ih naslonjač pretapeciran. Kad je 2013. Ž. Anić preuzeo fotelju, imala je prljavozelenu boju. No, sad je opet u crvenom baršunu i nalazi se u MUO.

- Kad i ako bude gotova obnova Matoševe rodne kuće u Tovarniku, fotelja bi trebala biti izložena kao dio stalnog postava. Bivša vlast nije dala novac za završetak obnove pa se nadamo da će to učiniti nova kako bi Matoševa kuća bila otvorena za posjetitelje - rekao je Željko Anić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 10:22