Ozbiljna pogreška kriminologa

Nakon istraživanja, spornu su knjigu povukli: ‘Nema ozbiljnih dokaza da je Anne Frank izdao bilježnik‘

Dnevnik Anne Frank, Anne Frank Centre, Berlin

 SOEREN STACHE/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP
Nizozemska izdavačka kuća Ambo Anthos ispričala se svima koje je knjiga ‘The Betrayal of Anne Frank: A Cold Case Investigation‘ mogla uvrijediti

Nizozemski izdavač povukao je knjigu Rosemary Sullivan "The Betrayal of Anne Frank: A Cold Case Investigation" koja je tvrdila da je otkrila tko je mogao izdati Anne Frank jer su njeni zaključci diskreditirani, piše BBC.

Naime, prenosi The Guardian, nizozemski filmaš Thijs Bayen i novinar Pieter van Twisk udružili su snage s umirovljenim agentom FBI-ja Vinceom Pankokeom. Okupili su tim koji se sastojao od kriminologa, psihologa, arhivista, forenzičkih znanstvenika i drugih stručnjaka s ciljem pronalaženja novih osumnjičenika za izdaju Anne Frank.

Rezultati istrage predstavljeni su u spornoj knjizi.

Njihova istraga, kažu, upućuje na to da je Annino uhićenje uzrokovao Židov, bilježnik imena Arnold van den Bergh. Spekuliralo se da je Anne izdao kako bi vlastitu obitelj zaštitio od koncentracijskih logora.

Otkad je objavljena, knjiga je naišla na brojne kritike. Protiv knjige su se pobunile razne židovske grupe i povjesničari.

Povjesničari i drugi stručnjaci specijalizirani za Drugi svjetski rat ustvrdili su da je navedena istraga 'amaterska' te da 'ne drži vodu'. Stručnjaci tvrde da 'nema ozbiljnih dokaza koji bi potkrijepili tako ozbiljne optužbe".

Nizozemska izdavačka kuća Ambo Anthos knjigu je povukla te se ispričala svima koje je knjiga mogla uvrijediti, a unuka prozvanog van den Bergha pozvala je HarperCollins da odustane od engleskog izdanja.

"Ovime se iskorištava priča Anne Frank, falsificira povijest i pridonosi velikoj nepravdi", rekla je.

Istraživači koji stoje iza ove teorije o izdaji Anne Frank tvrde da je riječ samo o teoriji, ništa više.

Nedostatak dokaza pak nije jedina zamjerka knjizi. The Guardian iznosi da je autorica čak dvije trećine knjige potrošila na priču o smrti Annine obitelji te objavi njenog dnevnika. Niti dio knjige posvećen potencijalnim izdajnicima nije naišao na odobravanje jer, kažu, obiluje već poznatim informacijama.

Među osumljičenima se spominju Job Jansen, čija je supruga radila za Otta Franka. Job je navodno bio uvjeren da ga je supruga varala s Frankom. Pod sumnjom je i pristaša nacista Nelly Voskuijl, čija je sestra pomagala Anninoj obitelji. Spominje se i zloglasna Anna van Dijk koja je u suradnji s Nijemcima postavljala zamke Židovima. Najvjerojatnijim sumnjivec smatraju van den Bergha, no povjesničari ne smatraju da su optužbe potkrijepljene konkretnim dokazima.

Kao pozitivnu stranu knjige The Guardian ističe dobar opis života u okupiranom Amsterdamu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 08:51