FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI

Na Festival dolaze autori iz 17 zemalja svijeta, dobitnici najprestižnijih književnih nagrada poput Goncourta...

U Knjižari Fraktura održana je konferencija za novinare povodom FSK-a 2024.

 Anto Magzan
Festivalski program održat će se od 1. do 7. rujna u prostorima ZKM-a, Knjižare Fraktura, Galerije Kranjčar i Galerije Forum

Održana je konferencija za novinare Festivala svjetske književnosti, na kojoj su dvanaesto izdanje Festivala predstavili Seid Serdarević, glavni urednik Frakture i programski direktor Festivala, Igor Alborghetti, glavni urednik Expressa, i Lucija Butković, voditeljica odnosa s javnošću u Frakturi. Festivalski program ugostit će 1. – 7. rujna u prostorima ZKM-a, Knjižare Fraktura, Galerije Kranjčar i Galerije Forum autorice i autore iz sedamnaest zemalja svijeta, laureatkinje i laureate najprestižnijih književnih nagrada poput Prix Goncourt i Premio Strega, književne zvijezde čije naslove očekujemo u ekranizaciji najvećih svjetskih streaming platformi i televizijskih kanala Netflixa i HBO-a. Programski direktor Festivala Seid Serdarević istaknuo je kako će dvanaesto izdanje Festivala obilježiti goruće teme suvremenog društva poput klimatskih promjena, priče o jakim ženama u nemilosrdnim vremenima,te maestralne sage i napeti povijesni romani.

image

U Knjižari Fraktura održana je konferencija za novinare povodom FSK-a 2024.

Anto Magzan

Festival otvara Paolo Giordano, jedan od najpopularnijih talijanskih suvremenih pisaca, autor svjetskog bestselera Samoća primarnih brojeva (Algoritam, 2009.; prijevod Maja Adžija), koji će na tribini Razotkrivanje predstaviti roman Tasmanija (Fraktura, 2024.; prijevod Dragana Vulić-Budanko), najčitaniju knjigu u Italiji 2022. U festivalskim danima imat ćemo prilike čuti i trenutačno najveća imena britanske književne scene –Matthewa Blakea, autora najvažnijeg trilera godine Anna O. (Fraktura, 2024.; prijevod Alenka Mirković-Nađ), globalnog fenomena koji je već kao rukopis prodan za prijevod u više od 30 zemalja svijeta, i Yomi Adegoke, spisateljicu i novinarku The Guardiana i britanskogVoguea, koju hvali sjajna Bernardine Evaristo, a na Festivalu će predstaviti roman Lista (Fraktura, 2024.; prijevod Krešimir Sučević Međeral) o šokantnom utjecaju i moći društvenih mreža. U prvom tjednu rujna čekaju nas neki od najznačajnijih europskih autorica i autora Elia Barceló, Nadia Ghulam, Johanna Mo, Jean-Baptiste Del Amo, Carsten Jensen, Jens Liljestrand te jake snage domaće književnosti Snježana Banović, Slavenka Drakulić, Želimir Periš, Edo Popović, Faruk Šehić, i brojni drugi. Prvi put na Festivalu gostuje europska senzacija WrongLanguage Tour, autorice i autori s Kosova, iz Švicarske i Srbije koji uz pratnju benda književnost pretvaraju u nezaboravan performans.

Ulaznice za pojedine programe bit će dostupne na stranici CoreEventa od 5. 7. i u Knjižari Fraktura 1. 8. – 7. 9.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 18:22