FILMSKA ZVIJEZDA

Lara i njezine tri kćeri beru trešnje u obiteljskom voćnjaku. Majka se prisjeća slavnog glumca s kojim je bila u vezi...

Ann Patchett 

 Guillem Lopez/avalon/profimedia/Guillem Lopez/avalon/profimedia
Roman ‘Tom Lake‘ Ann Patchett u izvorniku ima i svoje audio izdanje, a naratorica je slavna glumica Meryl Streep. Upravo je izašao u Hrvatskoj

Stigao je "Tom Lake", novi roman Ann Patchett, nagrađivane američke spisateljice, dobitnice nagrada PEN/Faulkner i Orange 2002.

Roman "Tom Lake" objavljen je u izdanju Profila, u prijevodu Saše Stančina, i "jedan je od najljepših romana koje ćemo čitati ovoga ljeta" poručuju iz nakladničke kuće. Prema pisanju The Boston Globea "Tom Lake" je možda i najbolji roman Ann Patchett dosad.

Radnja romana smještena je u vrijeme pandemije kada glavna junakinja Lara i njezine tri odrasle kćeri beru trešnje u njihovom obiteljskom voćnjaku. Djevojke mole majku da im ispriča priču o Peteru Dukeu, slavnom glumcu s kojim je prije nekad bila u vezi te dijelila pozornicu u kazališnoj trupi po imenu Tom Lake. Iako se radnja romana vrti oko filmske zvijezde, pravi je fokus na odnosu majke i kćeri. Dok se Lara prisjeća prošlosti, kćeri analiziraju svoj odnos s majkom i prisiljene su ponovno promisliti o svijetu oko sebe i svemu što su dotad mislile da znaju.

Roman "Tom Lake" meditacija je o ljubavi, obitelji te životima koje su roditelji vodili prije nego što su im se rodila djeca. Podjednako elegičan i pun nade, ovaj se roman bavi značenjem i mogućnosti sreće dok se svijet raspada. Kao i u svojim drugim romanima, Ann Patchett spaja magnetičnu pripovjedačku vještinu s prodornim uvidima u obiteljske odnose. Rezultat je inteligentno i tankoćutno ispripovijedana bogata i lucidna priča koja nam ponovno pokazuje zašto je njezina autorica jedna od najcjenjenijih spisateljica današnjice.

image

Tom Lake

/Press

"‘Tom Lake‘ bavi se romantičnom ljubavi, bračnom ljubavi i majčinskom ljubavi, ali isto tako i ljubavi prema životinjama, prema pričama, zemlji i drveću i onom sićušnom, crvenom, okruglastom voću koje nazivamo trešnjama… Velikodušna spisateljica u svom devetom romanu opet pogađa u sridu", navodi se u recenziji objavljenoj u The Washington Postu.

Roman "Tom Lake" u izvorniku ima i svoje audio izdanje, a naratorica je slavna glumica Meryl Streep.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 15:15