Sjećanje na Tina

‘Kavana je... sredina između erotske emocije, dnevnoga snobizma, intelektualne radoznalosti i duševnoga traženja‘

Goran Matović

 Davor Pongracic/Cropix
U Blatu će se u subotu prisjetiti Tina Ujevića. Obilježavaju i stotu godišnjicu pjesme ‘Visoki jablani‘

Tradicionalni program "Sjećanje na Tina" kojim Teatar poezije obilježava obljetnicu smrti Tina Ujevića, ove godine 67., održava se sutra, u subotu, u 11 sati u prostoru nekadašnje gostionice Blato (danas restoran La Riseria, Gundulićeva18).

Ujević je od 1940. pa sve do njegove smrti, petnaest godina bio bio redoviti posjetitelj gostionice Blato. Tinovi monolozi i šutnje za vratima gostionice ušli su u legendu.

Ovim programom Teatar poezije, Sara Renar, Irena Šekez Sestrić, Nikša Marinović i inicijator ovih susreta Goran Matović obilježiti će i stotu godišnjicu objavljivanja antologijske pjesme "Visoki jablani" te devedeset godina izlaska Ujevićeve treće zbirke poezije "Auto na korzu".

U scenskom kolažu "Sjećanje na Tina" umjetnice i umjetnici obnavljaju izvanvremeni govor velikog pjesnika, zastupljeni će biti antologijski poetski i prozni tekstovi: Proslov pred čitanje, Alkoholni sni, Džungla, Visoki jablani, Svakidašnja jadikovka, Pobratimstvo lica u svemiru, Igračka vjetrova…

Svoj zagrebački život rasporedio je između Nacionalne knjižnice, podstanarske sobice u Selskoj, Kazališne kavane i Blata. Za vratima gostionice Tin je pronalazio nove inspiracije i vodio genijalne monologe. Grad je doživljavao kao moderni topos pakla, a kavanu kao čistilište: "Kavana je unikum senzacije, sredina između erotske emocije, dnevnoga snobizma, intelektualne radoznalosti i duševnoga traženja."

Isti dan, u subotu 12. studenog u 20 sati u Teatru ITD Goran Matović i Sara Renar izvode scenski kolaž "San i ludilo". Goran Matović autor je kolaža, Sara Renar glazbe, Anica Tomić umjetnička je savjetnica a Marko Mijatović oblikovao je svjetlo. Nova verzija predstave posveta je Tinu i njegovu velikom interpretu Arsenu Dediću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 05:05