Prva izdanja, naknadna promišljanja

John Le Carre u bilješkama na romanu ‘Špijun koji je došao iz hladnoće‘: ‘Takve rečenice danas ne bih napisao‘

John le Carre 

 Claudio BRESCIANI/TT News Agency/AFP
Na aukciju idu i rukopisi slavnih književnika Iana McEwana i Hilary Mantel Margaret Atwood, Salmana Rushdieja, JM Coetzeea...

Djela Johna Le Carréa, Iana McEwana i Hilary Mantel s rukom ispisanim bilješkama, razmišljanima te ispravkama, naći će se na aukciji u svrhu potpore Engleskom PEN-u, organizaciji koja se bori za slobodu izražavanja te pisca štiti od kaznenog gonjenja.

Naziv aukcije je "Prva izdanja, naknadna promišljanja", piše The Guardian.

Ovu vrijednu akciju poduprlo je preko osamdeset pisaca, među kojima su se našla i poznata imena poput Margaret Atwood, Salmana Rushdieja, JM Coetzeea, Monice Ali, Sebastiana Faulksa, Bena Okrija...

Svoje radove su na prodaju dali i umjetnici poput multidisciplinarne umjetnice Tracey Emin, kipara Anisha Kapoora i Antonyja Gormleyja te suvremenog umjetnika Aija Weiweija.

Bilješke su "osobne, duboke, bogate uvidima, često i iznenađujuće. One dodaju jedinstveni osjećaj intimnosti nekima od najslavnijih tekstova koji su objavljeni za našega života", komentirao je specijalist za knjige i rukopise pri aukcijskoj kući Christie's Mark Wiltshire.

image

Ian McEwan

Shaun Curry/Afp

Hilary Mantel, koja je u dva navrata osvojila nagradu Booker za trilogiju "Wolf Hall", ispisala je oko pet tisuća riječi na marginama i unutar praznina knjiga "Bring up the Bodies" i "The Mirror and the Light", a iskustvo je opisala riječima:

"Pojavljuje se posebna vrsta sjećanja...kakva si bila kada ti je sinula ta rečenica, gdje si bila, kako je svjetlo padalo na sobu...Ono što si rekla i razni načini na koje si to rekla ponovno ti okupiraju svijest".

image

Hilary Mantel

Justin Tallis/Afp

John le Carré krenuo je pisati bilješke na svom trileru o Hladnom ratu "The Spy Who Came in From the Cold", no 2020. godine je umro. Četrdesetipeta stranica do koje je u svome radu na bilješkama stigao i dalje je označena.

Kraj opisa čovjeka koji je ubijen pri pokušaju prelaza iz istočnog u zapadni Berlin nekadašnji špijun Le Carré je napisao:

"Nikada nisam vidio takvo strijeljanje, ako je postojalo. Najzloglasnije strijeljanje pri pokušaju prelaska Berlinskog zida bilo je ono Petera Fechtera... Dogodilo se to pred očima zapadnih svjedoka."

"Le Carréove bilješke su u potpunosti u njegovom stilu. Sviđa mi se to kod njega. Također ispravlja sam sebe na raznim mjestima, zato što je riječ o jeziku iz 1963. godine. Kaže da takve odlomke sada ne bi napisao. Prvo izdanje je samo po sebi vrlo važno, vrlo vrijedno za kolekcionare, no ove ga bilješke, nastale uslijed njegove smrti, čine iznimno dirljivim", smatra Wiltshire.

image

John le Carre

Claudio BRESCIANI/TT News Agency/AFP

U cijenjenom romanu "Okajanje", po kojem je 2007. godine snimljen holivudski film s Keirom Knightley i Jamesom McAwoyjem u glavnim ulogama, Ian McEwan na marginama pokraj opisa večere na Cambridgeu piše:

"Engleski klasni sustav! Sada s ove udaljenosti vidim da sam u Robbieja unio ponešto od sebe. Moja majka Rose sa četrnaest je godina napustila školu te ušla u službu kao sobarica. Tek sam kasnije u životu retrogradno primijetio uvrede i snobizam koji su mi bili upućeni."

"McEwan je na marginama ispisao tisuće riječi. Odlično je objasnio psihologiju vlastitih likova. On govori o tome kako se sjećanje poigrava s nama, a to je, naravno, i središnja tema te knjige", pojašnjava Wiltshire.

image

Ian McEwan

Shaun Curry/Afp

"Bilješke su bile veliki pothvat za autore. One zahtjevaju pažljivo čitanje knjige, iskreno promišljanje i tisuće riječi teksta. To pokazuje da im je uistinu stalo do kampanja Engleskog PEN-a", zaključio je Wiltshire.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:45