NAJPRODAVANIJE KNJIGE

Izašao je novi popis najprodavanijih knjiga: čak tri mjesta od deset pripala su Kristianu Novaku

Kristian Novak

 Darko Tomas/Cropix
Na popisu najprodavanijih domaćih autora drugi je Miljenko Jergović, slijede Robert Perišić, Tisja Kljaković Braić, Marina Vujčić, Dora Šustić, Milljenko Smoje, Jurica Pavičić...

Najprodavanija knjiga u prva četiri mjeseca 2024. godini bila je prema listi Modernih vremena "Vidimo se u kolovozu" Nobelovca Gabriela Garcíje Márqueza. Slijedi je novi roman Kristiana Novaka "Slučaj vlastite pogibelji". Na trećem je mjestu Tillie Cole s "Tisuću poljubaca", a na četvrtom kultna znanstveno-fantastična "Dina" Franka Herberta. Na popisu su i "Četvrto krilo" Rebecce Yarros, "Kuća noći" norveškog pisca nordijskog noira Joa Nesbøa, potresna hit knjiga glumice Jennette McCurdy "Drago mi je da je Mama mrtva" te "Mračne igre" Anne Huang. Na deveto je mjesto zasjela dječja knjiga "Dječak krtica, lisica i konj" Charlieja Mackesyja, a popis od deset najpopularnijih knjiga zatvara ona Miljenka Jergovića "Rat".

image

Gabriel Garcia Marquez

Jorge Uzon/afp/profimedia/Jorge Uzon/afp/profimedia

Na popisu najprodavanijih knjiga hrvatske književnosti na samom je tronu Kristian Novak sa "Slučajem vlastite pogibelji". Podsjetimo, kad smo u veljači pisali o Kristianu Novaku, pisali smo da je knjigu "Slučaj vlastite pogibelji", čiji je nakladnik OceanMore, prodao u 6000 primjeraka, do sada je to sigurno i više. U knjižnicama se za ovog autora čeka na posudbu. Prvo izdanje ove knjige prodano je u samo dva tjedna. Svega dva-tri dana po objavi knjige, tekst je doživio i svoju kazališnu praizvedbu. Postavljen je, naime, u HNK u Varaždinu u režiji Ivana Plazibata. U stopu ga slijedi Miljenko Jergović s knjigom "Rat". Veoma popularne su i knjige "Brod za Issu" Roberta Perišića, "U malu je uša đava" splitske ilustratorice i slikarice Tisje Kljaković Braić. Peto i šesto mjesto opet odnosi Kristian Novak s naslovima "Ciganin, ali najljepši" i "Črna mati zemla", objavljenima 2016. i 2013. godine. Na sedmom je mjestu "Sigurna kuća" Marine Vujčić, a prate je "Psi" Dore Šustić. U prvih deset najpopularnijih knjiga hrvatske književnosti u knjižarama našle su se i "Kronika o našem Malom mistu" Miljenka Smoje i novi roman Jurice Pavičića "Žigice".

image

Tisja Kljaković Braić

Vanesa Pandzic/Cropix

U kategoriji publicistike najviše su se tražile "Atomske navike" Jamesa Cleara. Na drugom mjestu našla se knjiga Davida Gogginsa "Ne možeš mi ništa". "Meditacije" Marka Aurelija su na visokom trećem mjestu, a prati ih "Putovanje zvano igra" Marka Babića. Holivudski glumac Matthew McConaughey je sa svojim "Zelenim svjetlima" zasjeo na peto mjesto, a kontroverznih "48 zakona moći" Roberta Greena na šesto. Slijede "Kronika sretnih trenutaka" redateljice Snježane Banović, zvijezda "Prijatelja" Matthew Perry s "Prijateljima, ljubavnicima i velikom užasnom stvari", "Glukozna revolucija" Jessie Inchauspé te "12 pravila za život" slavnog kanadskog psihologa Jordana B. Petersona.

image

Matthew McConaughey

Robyn Beck/afp/profimedia/Robyn Beck/afp/profimedia

Najprodavaniji naslov na polju dječje književnosti novi je pak nastavak Gregorovih avantura; "Gregov dnevnik 18: Mozak na paši" Jeffa Kinneyja. Pri samome vrhu su i "Čovpas: Zločin i Maza" Dava Pilkeyja te "Male pande i veliko obećanje" Rachel Bright. Prate ih "Pino uči prve riječi" Marte Galewske-Kustra, klasik "Ježeva kućica" Branka Ćopića i još jedna priča o Pinu Marte Galewske-Kustra; "Pino i nova tuta". Na sedmome mjestu je knjiga Jasmine Kosanović i Nataše Ozmec "Ti, moja prekrasna djevojčice", dok zadnja tri mjesta popisa deset najprodavanijih dječjih knjiga ponovno pripada veoma popularnoj autorici Marti Galewskoj-Kustra i naslovima "Pino sastavlja rečenice", "Pino uči govoriti" te "Pino: igre gestama i glasovima".

image

Matthew Perry

David Acosta/image Press Agency/backgrid/backgrid Usa/profimedia/David Acosta/image Press Agency/backgrid/backgrid Usa/profimedia

U kategoriji društva, politike i povijesti najveći je interes bio za knjigom "Hrvatska u 30 priča" Zvonimira Frke-Petešića i Bože Skoke. Popularne su bile i "Krajina" Koste Nikolića te "Sapiens" Yuvala Noah Hararija. Na popisu su se našle i "Waffen SS" Adriana Geoffreyja Gilberta, "Uvod u Jugoslaviju" Dejana Jovića, "Umijeće ratovanja Sun Tzua i Johna Minforda, "Znamen na koži" Vesne Haluga te još jedno Sun Tzuovo "Umijeće ratovanja". Za svoje mjesto u top deset najprodavanijih knjiga izborili su se i "Nacistički milijarderi" Davida de Jonga te "Hrvatske povijesne istine" Tihomira Dujmovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 11:31