ZAVRŠEN STIH U REGIJI

Ivan Herceg: ‘Bilo je sjajno i u Zagrebu i Varaždinu, a u Vrbovcu na velikom finalu doista spektakularno‘

Andrej Medić Lazarevski

 Ranko Suvar/Cropix
Uz goste iz BiH, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Bugarske, na ovogodišnje 13. izdanje stigli su i kolege iz Velike Britanije i Ukrajine

Suvremeni Woodstock - tako je Damir Šodan, suorganizator međunarodnoga pjesničkog festivala Stih u regiji, nazvao njegov završni dan u nedjelju u Vrbovcu, koji je potrajao od podneva do ponoći. Red stiha, red glazbe, poezija i note izmjenjivale su se tijekom četverodnevnog festivala SUR, u organizaciji Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog P.E.N. centra. Bio je to, kaže Šodan, pravi pjesnički maraton.

Koncepcija višednevnog festivala, ove godine od 27. do 30. lipnja u Zagrebu, Varaždinu i Vrbovcu, na kojemu pjesnici čitaju svoje pjesme, slušaju stihove drugih autora i međusobno razgovaraju o poeziji, a koja se u ovakvom, proširenom formatu započela odvijati prošle godine, pokazala se uspješnim receptom. Kako za učesnike, tako i za publiku, pa su sva četiri dana SUR-a održana pred do zadnjeg mjesta ispunjenim prostorijama. Onima koji ovaj festival prate od njegovih početaka prije 15-ak godina, zahvaljujući dobrom glasu i kvaliteti programa, iz godine u godinu pridružuju se novi ljubitelji poezije.

image
Ranko Suvar/Cropix
image

Zadnji dan 13. festivala Stih u regiji

Ranko Suvar/Cropix
image

Gradonačelnik Vrbovca, Denis Kralj

Ranko Suvar/Cropix

Uz goste iz BiH, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Bugarske, na ovogodišnje 13. izdanje stigli su i kolege iz Velike Britanije i Ukrajine. Ukupno njih 20-ak iz Hrvatske, 17 iz inozemstva i desetak vrsnih glazbenika.

– Ovo je sjajan početak nove suradnje, koja je prije 13 godina započela kao regionalna, a sad se, zahvaljujući P.E.N. centru i međunarodnim susretima koje organiziramo u HDP-u, proširila i izvan regije. Zaista je sjajno što su četiri ukrajinske pjesnikinje, Irina Starovojt, Ija Kiva, Lilija Bomko i Katerina Mihaljicina, unatoč svojoj teškoj situaciji, izdvojile vrijeme i pridružile nam se, da se malo osokole, kako bih rekao – kaže Damir Šodan.

image

Damir Šodan

Ranko Suvar/Cropix
image

Tomislav Barić

Ranko Suvar/Cropix

Program Stiha u regiji bio je šarolik, od promocija novih knjiga u izdanju HDP-ove Biblioteke Poezije, performansa i pjesničkih čitanja do razgovora s pjesnicima te koncerata, među kojima i Tribute Leonardu Cohenu.

Mladi makedonski pjesnik, Andrej Medić Lazarevski, prvi je put sudjelovao na festivalu, ali i prvi put bio u Hrvatskoj. – SUR je izuzetno kvalitetan festival i čast mi je što sam imao priliku sudjelovati na ovako značajnom događanju. Upoznati pjesnike iz drugih zemalja za mene je bilo neprocjenjivo – rekao je za Jutarnji autor koji, iako vrlo mlad, iza sebe ima dvije objavljene zbirke filozofske poezije.

Nakon zagrebačkih prostora prva dva dana i HNK Varaždin trećega dana, zadnji je dan SUR-a prvi put održan na otvorenom, na imanju Holliday Home Nightswimm Innu u vrbovečkom naselju Celine. Čitanja poezije, razgovori s gostima iz inozemstva, među ostalima sa Zvonkom Karanovićem iz Srbije, Mirkom Božićem iz BiH, Natašom Gudelj, Barbarom Delać i Valentinom Knežević iz Crne Gore, te koncerti pod vedrim nebom, koje su spektakularno cijeli dan i večer izvodili vrhunski hrvatski glazbenici, od Nine Romić i Jelene Galić te Dunje Knebl do Lidije Bajuk, Miriiam i Ivana Kapeca s Tomijem Novakom i Damirom Šodanom, stvorili su posebnu atmosferu.

image

Dunja Knebl

Ranko Suvar/Cropix

- Ovogodišnji SUR nadmašio je moja očekivanja. Pridružila sam se u petak na predstavljanju nove knjige Ivana Kapeca, uz glazbeni intermezzo s pjesmaricom Leonarda Cohena koju je pripremio Damir Šodan uz pratnju jazz trija. Završnica u Vrbovcu je zaokružila ovaj festival na najljepši mogući način, kroz neformalno druženje s pjesnicima, glazbenicima i domaćinima u nezaboravnom bajkovitom okruženju. Drago mi je da smo Jelena i ja mogle zasvirati uz ovakvo probrano društvo, i veseli me vidjeti kako će se ovaj festival razvijati u godinama koje slijede – kaže glazbenica Nina Romić.

image

Nina Romić

Ranko Suvar/Cropix

Jedan od pokretača, direktor i voditelj SUR-a, Ivan Herceg, nakon završetka 13. Stiha u regiji zaključuje: Prezadovoljan sam realiziranim programima, sudionicima i atmosferom na ovogodišnjem SUR-u. Bilo je sjajno i u Zagrebu i Varaždinu, a u Vrbovcu na velikom finalu doista spektakularno, velikim dijelom i zahvaljujući našim dragim domaćinima Ireni i Tomi. Od podneva do ponoći u Celinama su se na pozornici izmjenjivali pjesnici i glazbenici, a program su zaključila trojica vrhunskih izvođača Ivan Kapec, Tomi Novak i Damir Šodan. Kapec i Novak koncert su počeli blues improvizacijama, a zatim izveli i jednu pjesmu legendarnog bluzera Lead Bellyja te na kraju sa Šodanom završili s više songova Leonarda Cohena. Potrudit ćemo se da SUR 2025. bude još bolji.

image

Ivan Herceg

Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 20:24