SAJAM KNJIGA OD UTORKA

Interliber: Sajam koji svi volimo unatoč silnim manama

ZAGREB - U Zagrebu se u utorak otvara središnja nacionalna manifestacija posvećena knjigama - Interliber.

Prilično hrabro, organizatori su ove godine odlučili da Sajam traje jedan dan dulje , a kako ne bi bio usamljen u prostorijama Zagrebačkog velesajma, društvo će mu praviti još nekoliko sajmova - Inova, Educa, Zim Ski Show, Info Restart i Sajam glazbe, plesa i multimedije.

Dvije stvari su sigurne i uoči početka: i ovogodišnji Interliber bit će uspješan, barem što se posjetitelja tiče, jer malokoja kulturna manifestacija uživa toliku popularnost.

Još je više poražavajuće što ni ove godine ti posjetitelji, baš kao ni izlagači, neće dobiti tretman kakav zaslužuju, nego samo ono na što se Interliber sveo u proteklih nekoliko godina: divovsku knjižaru smještenu u dva paviljona u kojima se mogu kupiti knjige s velikim popustom ili barem razgledati kompletnu knjišku produkciju u posljednjih par godina.

Službeni program, ako ga uopće i bude, bit će najavljen tek dan uoči službenog otvorenja, zemlja partner i ove će godine izostati, međunarodni karakter i dalje je pusti san, službena stranica sajma jedva da postoji, a reklame čak i za takav sajam idu na kapaljku.

Čega sve nema

Nijedno pravilo koje vrijedi za sve ozbiljne sajmove u svijetu kod nas se i dalje ne poštuje iako se radi o sajmu koji iza sebe ima desetljeća tradicije.

U godini kad je izdavaštvo imalo strelovit pad prometa, izdavači više nemaju strpljenja za stalne propuste.

- Pokazuje se da već godinama Zagrebački velesajam nije u stanju organizirati nikakve sajamske priredbe. Za svoju najposjećeniju priredbu, Interliber, koja je u godini krize izdavačima posebno važna, nisu učinili apsolutno ništa kako bi upozorili javnost da ona uopće postoji. Ovo je prva godina da marketinga uopće nema, iako su za derutne paviljone, opasne po život, cijene gotovo ravne onima u Frankfurtu. Ako nisu u stanju organizirati osnovne stvari, kako onda mogu osmisliti suvisao program? Po mom bi mišljenju kompletna uprava Interlibera trebala bi dobiti otkaz - naglašava Seid Serdarević iz Frakture.

Ništa nova

Ukratko, na Interliberu ništa nova, ali ako želite popuste - to ćete dobiti jer ni ove godine neće izostati popusti do 90 posto za izdanja starija od godinu dana, moći će se kupiti knjige za nekoliko kuna, a bit će i različitih akcija tipa “kupiš dva, dobiješ tri” ili “knjiga za par kuna”. Standardno, isplati se otići kupovati znanstvene kapitalce, rječnike, enciklopedije i slična izdanja.

Što se tiče samih izdavačkih programa, i ove su godine izdavači pripremili nove naslove koje će premijerno predstaviti na Interliberu. U odnosu na prethodne godine, tih je naslova znatno manje, a među njima je i velik broj onih koji se već jako dugo najavljuju.

Jedini novi trend koji se može primijetiti jest izdavačko svaštarenje koje je i obilježilo cijelu proteklu godinu.

Ulaz na Interliber i ove je godine besplatan, a u petak i subotu otvoren je do 22 sata.

Najveće zvijezde su Monaldi&Sorti i autorice Okse

Zahvaljujući agilnosti izdavača, ove godine na Interliberu će, ipak, biti nekolicina stranih gostiju. Najveće zvijezde ovogodišnjeg Interlibera bit će talijanski bračni i spisateljski par Rita Monaldi i Francesco Sorti, autori niza povijesnih romana čiji su prvi nastavci “Imprimatur”, “Secretum” i “Veritas” postigli svjetski uspjeh.

Klasična filologinja specijalizirana za liturgijski jezik katoličke crkve i stručnjak za baroknu glazbu bit će u utorak 8. studenog na štandu Frakture, gdje će predstaviti svoj novi roman “Tajne konklava”, a dan ranije s čitateljima će razgovarati u Muzeju za umjetnost i obrt. U privatnim i javnim arhivama otkrili su pisma i spise opata Atta Melanija, a među njima i spomenuti rukopis, djelo koje ujedno ima ključnu ulogu u njihovu romanu “Secretum”. Istoga dana na sajmu će gostovati i francuske spisateljice Anne Plichota i Cendrine Wolf, koje dovodi Školska knjiga, a predstavit će drugi dio serijala o maloj čarobnici Oksi Pollock, koja je u Francuskoj ozbiljno zaprijetila svrgnuti Harryja Pottera s liste omiljenih dječjih junaka. Njihovo gostovanje posebno će razveseliti mlađe čitatelje koji su se ovo ljeto mogli upoznati s Oksinim avanturama, a sada je pred njima drugi dio, nazvan “Šuma izgubljenih”, u kojem nestaje Okisn najbolji prijatelj Gus... Iz Njemačke stiže Wolfgang Eschker sa svojim romanom “Ševa na krilima vjetra”, u izdanju Znanja.

Eschker je bivši ravnatelj zagrebačkog Goethe instituta i prevoditelj, a u romanu koji je Frankfurter Allgemeine Zeitung okarakterizirao kao “djelo između grada i sela, između tradicije i žargona”, piše o mladom nezaposlenom germanistu i zanesenjaku Thomasu Uhlmannu čiji se život svodi na nekonvencionalnu potragu za estetskim užicima.

Wolfgang Eschker svoju će knjigu predstaviti u petak 11. studenoga u knjižnici Bogdan Ogrizović.

Top 10 PROZA

1. Cormac MCarthy

Krvavi meridijan, Profil

2. Erica Jong

Začin mog života, Planetopija

3. Charles Bukowski

Pjesme, Profil

4. Haruki Murakami

Ljetopis Ptice Navijalice, Vuković i Runjić

5. Vladimir Nabokov

Blijeda vatra, Vuković i Runjić

6. Breat Easton Ellis

Kraljevski apartmani, V.B.Z

7. James Cronin

Prijelaz, Školska knjiga

8. V. G. Sebald

Vrtoglavica, Vuković i Runjić

9. Stephen King

Mrkli mrak, bez zvijezda, Algoritam

10. Jostein Gaarder

Dvorac u Pirinejima, Znanje

TOP PET PUBLICISTIKA

1. Život

Keith Richards

Autobiografija gitarista The Rolling Stonesa nimalo je klasična priča o odrastanju, borbi za uspjeh, slavi i njezinim posljedicama, u kojoj su mnogi mitovi dobili svoju finalnu potvrdu. Menadžment benda navodno je zamolio Keitha da malo ublaži svoja sjećanja, ali on je ostao neumoljiv, a knjiga je proglašena jednom od najboljih knjiga memoara u povijesti rocka.

2. Dva srca

Dave Marsh

Američkom glazbenom kritičaru Daveu Marshu ovo je već četvrta knjiga o Bruceu Springsteenu, u kojoj objedinjuje dvije dosadašnje biografije - “Born to Run” i “Glory Days”. Marsh je napisao i novo poglavlje koje se bavi Bossovom karijerom do današnjih dana, s posebnim osvrtom na album “The Rising” i njegov utjecaj na američku kulturu.

3. Stieg i ja

Eva Gabrielsson

Zahvaljujući povlaštenom pogledu Eve Gabrielsson, Millennium trilogija otkriva nam se kao mnogo više od serije krimića proslavljenih diljem svijeta. To je alegorija o vječnoj borbi pojedinca za moralnost i pravdu, a za Evu Gabrielsson te su knjige odraz zajedničkog života i ljubavi, ali i svjedočanstvo o teškim trenucima. Najvažniji i najdramatičniji od njih, dakako, iznenadni je Stiegov odlazak.

4. Gola planina

Reinhold Messner

Potresna ispovijed Reinholda Messnera, jednog od najznačajnijih svjetskih alpinista, o usponu na Nanga Parbat, tzv. “planinu ubojicu” na kojoj je izgubio brata. Messnera su godinama optuživali da je on kriv za bratovu smrt, a sad, prvi put nakon uspona 1970. godine, iznosi svoju stranu priče. Knjiga koja se čita kao vrhunski triler.

5. Autobiografija

John Stuart Mill

Autobiografija engleskog filozofa i političkog mislioca Johna Stuarta Milla nakon eseja “O slobodi” najčitanije je njegovo djelo. Kronološki poredano u sedam velikih cjelina koje pokrivaju faze Millova života, u njemu se kao lajtmotiv provlači sukob između njegova bujnog intelekta i krhkih emocija, što je rezultiralo periodičkim intelektualnim krizama, ali i pionirskim filozofskim uvidima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 22:23