‘‘PLATONOVO PLATNO‘

Hrvatski autor napisao je knjigu u jednoj rečenici: ‘Slikarev buran odnos s udanom ženom...‘

Tomislav Šovagović

 Mozaik Knjiga/
Roman Tomislava Šovagovića objavila je Mozaik knjiga, glavni je protagonist slikar

Roman hrvatskoga književnika Tomislava Šovagovića "Platonovo platno", koji tematizira ljubav, ljubomoru, strasti i depresiju, objavila je zagrebačka nakladna kuća Mozaik knjiga.

Nakladnik ističe kako je Šovagović napisao sjajan roman koji se očituje u jednoj jedinoj rečenici. Ta furiozna rečenica prepuna ljubavi, ljubomore, strasti i depresije razbijena je haiku minijaturama, napominje nakladnik i dodaje da će se čitatelj već nakon prvih nekoliko stranica zateći kako misli i diše u ritmu što ga je pisac zadao i s užitkom se prepustiti njegovom majstorskom vodstvu.

Roman se, naglašava, bavi slikarem koji ne uspijeva slikati. Muka koju prolazi zaljubljeni slikar Platon dok neuspješno pokušava naslikati portret voljene žene nije samo identitetska, napominje i dodaje kako ono što ga ne proganja nije tek sumnja u vlastite sposobnosti već i – više od svega – ljubav, strast i luda zaljubljenost.

Ističe kako slikarev turbulentni, skoro demonski odnos s udanom ženom i majkom djevojčice ometa pokušaj da je naslika, da je zadrži, kako u stvarnosti tako i na platnu.

Ne može reducirati boje, sumnja u sve što zna o slikarstvu, ona mu izmiče i bježi, a čak ni njezina rastava neće stvari pomaknuti u željenom smjeru, dodaje nakladnik.

Tomislav Šovagović je rođen u Šibeniku 1976. godine. Objavio je zbirke priča "Rudnik čvaraka 2", "Rudnik čvaraka", "Cesta knezova Bribirskih", "Ispod skala", "Latifundija", "Kad narastem, bit ću Dražen" i "Spremište Trešnjevka" te zbirku pjesama "Čajevi protiv učmalosti" i roman "Mangan". Dobitnik je više književnih nagrada, među kojima i nagrada Josip i Ivan Kozarac za knjigu godine "Rudnik čvaraka".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2024 14:18