NAJBOLJE PLAĆENI PISCI

Forbesova lista: Patterson i dalje prvi, ali sljedeće godine će listom vladati žene

Američki pisac James Patterson sa 94 milijuna dolara zarade i dalje je prvi na Forbesovoj listi najbolje plaćenih autora.

Postotak od filma

Prvo mjesto na listi donijelo mu je, inače, čak 14 novih naslova koje je producirao ove godine. Drugi na listi je Stephen Kind. No, iako je na ovogodišnjoj listi i dalje bitno više muškaraca nego žena, taj bi se omjer, smatraju Forbesovi analitičari, iduće godine mogao znatno promijeniti. Podaci za listu skupljaju se, naime, do svibnja, pa tako među prvih 15 ove godine nije ušla E. L. James, autorica trilogije “50 nijansi sive” koja je prošli tjedan postala najprodavaniji naslov u britanskoj povijesti. Postotku od zarade bit će pridodan i iznos koji je dobila za filmsku ekranizaciju. Suzanne Collins, autorica “Igara gladi”, našla se na devetom mjestu sa 20 milijuna dolara. No, u to nije ukalkuliran kompletan postotak od ekranizacije prvog dijela nastavka koji je zaradio 650 milijuna dolara diljem svijeta.

Povratak Rowling?

Najbolja plaćena spisateljica svijeta sa 33 milijuna dolara zarade jest Janet Evanovich, na trećem mjestu, a uz nju među prvih deset su i Nora Roberts te Danielle Steel. J. K. Rowling, pak, nalazi se na jedanaestom mjestu, ali i ona bi se iduće godine mogla vratiti među prvih deset - ovisno o uspjehu njezinog prvog romana za odrasle.

( A. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 05:23