Iz skladišta Sloppy Joe‘s Bara

Ernest Hemingway: Pronađen je novi rukopis, ali i dječje igračke koje je čuvala njegova majka, kao i pramen kose

Ernest Hemingway

 Topfoto/Topfoto/Profimedia/Topfoto/Topfoto/Profimedia
Sadržaj Zbirke Bruce, smatra se, promijenit će percepciju javnosti prema Nobelovcu. U jednoj od priča Fitzgeralda zamišlja kao boksačku zvijezdu

I šezdeset godina nakon smrti Ernesta Hemingwaya, jednog od najvećih američkih pisaca 20. stoljeća i dobitnika Nobelove nagrade za književnost, još se otkrivaju njegova nepoznata djela.

Naime na Sveučilištu Penn State ovih je dana otvoren za znanstvenike i javnost novi arhiv u kojem se čuva pravo Hemingwayevo blago. Pod nazivom Zbirka Ernest Hemingway Tobyja i Betty Bruce materijal uključuje četiri Hemingwayeve neobjavljene kratke priče, skice nikad objavljenih romana, stotine fotografija, svežnjeve korespondencije i kutije s osobnim stvarima za koje stručnjaci kažu da će sigurno preoblikovati javnu i znanstvenu percepciju o umjetniku čiji su život i rad definirali jedno doba.

Većina eksperata za Hemingwaya mogla je dosad samo maštati o tome što se nalazi u Zbirci Bruce. Znali su samo to da je 1939., nakon što mu se drugi brak raspao, Hemingway ostavio svoje stvari u skladištu Sloppy Joe‘s Bara, svojeg omiljenog mjesta u Key Westu na Floridi, i nikad se nije vratio po njih.

Nakon što je umro, njegova četvrta žena, Mary Welsh Hemingway, pregledala je materijal, spakirala ono što je željela, a ostalo dala dugogodišnjim prijateljima Betty i Tobyju Bruceu, koji je godinama bio dio Hemingwayeva najužeg kruga i njegova desna ruka.

Mnoštvo materijala bilo je desetljećima nekatalogizirano u kartonskim kutijama i spremnicima za skladištenje streljiva, preživjevši uragane i poplave da bi konačno, prije nekoliko godina, Bettyn ​​i Tobyjev sin, Benjamin Bruce poznat kao Dink, i lokalni povjesničar Brewster Chamberlin započeli izradu popisa stvari u dogovoru sa stručnjakinjom za Hemingwaya Sandrom Spanier. Među ulaznicama za borbe s bikovima, čekovima, novinskim isječcima i pismima odvjetnika, članova obitelji i prijatelja poput pisca Johna Dos Passosa i umjetnika Joana Miróa, otkrili su i jednu smeđu bilježnicu u kojoj je bila Hemingwayeva prva poznata kratka priča o izmišljenom putovanju u Irsku, napisana kad je imao samo deset godina.

Povodom tog otkrića 2017. godine, Dink Bruce rekao je za The New York Times da se nada da će kolekcija njegove obitelji pronaći stalni arhivski dom. Isto se nadala i Spanier, inače profesorica engleskog na Penn Stateu, te je sljedećih pet godina radila na dopremanju arhive na sveučilište, koje ju je kupilo u listopadu 2021. za nepoznati iznos.

"Ovo je zlatni rudnik za one koji proučavaju njegov rad", izjavila je Spanier za New York Times koji izvještava o sadržajima kutija pohranjenih u Zbirci. U jednoj kutiji, s natpisom "Ernestovo dječje blago" rukopisom njegove majke, nalazi se pramen njegove kose, njegove kožne dječje čizmice i glava njegove omiljene igračke, Doggie, s kojom je spavao do šeste godine. Hemingwayeva odora američkog Crvenog križa - ona koju nije nosio kad je ranjen - spremljena je pak u kutiji za vjenčanice. Tu su i brojne fotografije, među ostalim prizori sa safarija u Africi koje je Hemingway snimio 1933. i 1934, dvije priče u stilu "Alise u zemlji čudesa" zatim priča u kojoj je glavni junak pisac F. Scott Fitzgerald kojeg Hemingway zamišlja kao mladu boksačku zvijezdu, no za znanstvenike su posebno zanimljive bilježnice u kojima je pisac bilježio svoje misli - u bilježnici iz 1926. Hemingway primjerice na tri stranice piše o smrti i samoubojstvu - 35 godina prije nego što si je oduzeo život.

"Kad se osjećam potišteno, volim razmišljati o smrti i raznim načinima umiranja i mislim da bi vjerojatno najbolji način, osim ako ne možete srediti da umrete na neki način dok spavate, bio da siđete s broda noću" ili "Toliko sam se godina bojao smrti i vrlo je ugodno biti bez tog straha. Naravno, može se vratiti u bilo kojem trenutku".

Tada 26-godišnji pisac ove je odlomke napisao dvije godine prije nego što se njegov otac ubio, što sugerira da su se autorove vlastite suicidalne misli javile ranije nego što su to mislili znanstvenici. Kao što je poznato, autor romana "Starac i more" i "Kome zvono zvoni" ubio se puškom 1961., u svom domu u Ketchumu u Idahu, samo nekoliko tjedana prije svog 62. rođendana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:51