SVI SU ZGROŽENI

Eko teroristima koji su ‘uneredili‘ Stonehenge slavna spisateljica poručila: ‘Svi znamo tko vas financira‘

 handout AFP photo/Just Stop Oil
Poručila im je: ‘Napali ste jedinstveni povijesni spomenik za koji su svi veoma vezani, usput ugrozivši rijetke lišajeve koji samo tamo i rastu‘

Nakon što su aktivisti za okoliš iz aktivističke skupine Just Stop Oil narančastom bojom (skupina tvrdi da je riječ o kukuruznom brašnu koje se može isprati) posprejali Stonehenge, J.K. Rowling, slavna spisateljica i autorica serije knjiga o "Harryju Potteru", na platformi X se oglasila o incidentu kod povijesne znamenitosti, piše Independent.

Prosvjednici, koji su vandalizirali ovu važnu megalitsku strukturu, zahtijevali su da sljedeća vlada potpiše pravno obvezujući sporazum koji bi doveo do postupnog ukidanja upotrebe fosilnih goriva do 2030. godine, a Rowling im je na X-u poručila:

"Javno mnijenje se definitivno mijenja, uglavnom prema zaključku da vas financira Big Oil", komentirala je Rowling, referirajući se na multimilijardere koji ih financiraju kako je otkriveno, te kasnije sarkastično nastavila: "Nemojmo napasti nikoga niti ništa što je ikako odgovorno za klimatsku promjenu. Napadnimo jedinstveni povijesni spomenik za koji su svi veoma vezani, usput ugrozivši rijetke lišajeve koji samo tamo i rastu".

Vandalistički se incident dogodio uoči ljetnog solsticija. Prošle se godine za solsticija kod Stonehengea okupilo oko 8000 ljudi, a otprilike toliko posjetitelja očekuje se i ove godine.

image

J. K. Rowling

Roger Wong/Instar Images/Profimedia/Roger Wong/instar Images/profimedia

"Stonehenge za solsticija predstavlja slavljenje prirodnog svijeta - no, pogledajte u kakvom je on stanju! Svi imamo pravo živjeti bez patnje, no kontinuirano izgaranje nafte, ugljena i plina dovodi do smrti i patnje neusporedivih razmjera. Vrijeme je da promislimo o tome što će naša civilizacija ostaviti za sobom - koje je naše nasljeđe. Ostati generacijama inertan funkcionira za kamenje, no ne i kao klimatska politika", poručio je aktivist Niamh Lynch, kojem se u ovome protestu pridružio aktivist Rajan Naidu.

Glasnogovornik skupine Just Stop Oil je pak za ljeto najavio otpor pristaša ove aktivističke skupine te građana Austrije, Kanade, Norveške, Nizozemske i Švicarske, "ako vlade tih zemalja ne poduzmu konkretne korake".

"Ili ćemo mi privesti eru fosilnih goriva kraju ili će fosilna goriva uzrokovati naš kraj", prenijeli su Just Stop Oil Naiduove riječi.

Premijer Rishi Sunak, vođa stranke Labour Keir Starmer te frontmen Oasisa Liam Gallagher osudili su protest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 10:56