OD BLOGERA DO PISCA

DARIO RUKAVINA Prvi domaći autor koji je do knjige došao izravno zahvaljujući internetu predstavlja svoju knjigu 'Brz kao Bruce Lee'

Dario Rukavina, alias Porto, autor je koji se inicijalno nametnuo svojim pisanjem na internetu: sredinom prošlog desetljeća blog na kojem je objavljivao kratke priče i zapise zapažen je u književnoj javnosti

ZAGREB – Zagrebački književni klub Booksa ugostit će u utorak, 1. ožujka, književnika Darija Rukavinu, pionira književnosti u novim medijima u Hrvatskoj, s kojim će na tribini "Od korica do korica" o mjestu književnosti na internetu i interneta u književnosti te Rukavininoj novoj knjizi razgovarati književni kritičar Dinko Kreho.

Dario Rukavina, alias Porto, autor je koji se inicijalno nametnuo svojim pisanjem na internetu: sredinom prošlog desetljeća blog na kojem je objavljivao kratke priče i zapise zapažen je u književnoj javnosti, što je označilo i svojevrsnu prekretnicu u percepciji novih medija u kontekstu književnog stvaralaštva.

Pjesme s bloga objedinjene su u zbirci poezije "Tri dana" (2005.), a godinu poslije priče s bloga sabrane su u zbirci "Buddha u supermarketu", čime je Rukavina postao prvi domaći autor koji je do knjige došao izravno zahvaljujući svom angažmanu na internetu.

Kako se ističe u najavi, Rukavina će u Booksi biti gost programa "Književni budoar", gdje će ga na tribini "Od korica do korica" ugostiti Kreho, koji će s autorom, među ostalim, razgovarati o mjestu književnosti na internetu i mjestu interneta u književnosti, u vrijeme kad je Rukavina počinjao s blogiranjem i danas.

"Danas je medijska dinamika književnoga i kulturnog života umnogome drugačija, kako na našim prostorima, tako i u globalnim okvirima. Došao je Web 2.0 i kultura društvenih mreža s jedne, a ekonomska kriza dubinski je protresla nakladništvo s druge strane; književno stvaranje i internet spoj su kojem se još malo tko čudi: primjerice, većina književnokritičke prakse u Hrvatskoj se iz tiskanih medija preselila u elektronske", stoji u najavi.

No, neposredan povod za razgovor s autorom njegova je nova zbirka priča "Brz kao Bruce Lee", objavljena 2015. u izdanju naladnika Hena Com.

Rukavina će na tribini pročitati nekoliko kratkih odlomaka iz svoje nove knjige te ispričati kako je nastao sadržaj koji je u konačnom obliku objedinjen u novoj proznoj zbirci; otkrit će što je radio i čime se bavio u desetljeću od objave njegove prethodne knjige priča; obilježava li blogerska persona Porta njegovo pisanje i danas, te u kojoj mjeri konzumiranje novih medija zapravo utječe na samu dinamiku pisanja i na "analognu" književnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 03:59