PREPORUKA ZA ČITANJE

Stigao nam je novi val skandinavskih krimića

ZAGREB - Mlada spisateljica koja rješava zločine u selu na švedskoj obali, nekonvencionalni osebujni detektiv Harry Hole, pa još jedan detektiv Ewert Grens koji ne odustaje dok se ne riješi zločin.

Ako ste zavoljeli Lisbeth i Mikaela, možda bi vam se mogli svidjeti i ovi likovi - preuzeti iz novih prijevoda skandinavskih autora, najnovijeg izdavačkog trenda koji je otkrio zlatnu žilu na samom sjeveru Europe, a maha je uhvatio i kod nas.

Švedski, norveški, danski autori i prije planetarnog uspjeha trilogije Millennium bili su siguran izdavački adut.

Već desetljećima imaju stabilnu čitateljsku publiku, a zbog promjena koje su unijeli u žanr postali su i predmet ozbiljnog znanstvenog interesa koji je oznaku krimić u njihovom slučaju zamijenio odrednicom socijalnog krimića.

No, nakon Larssona, zavladala je prava pomama za klaustrofobičnim svjetovima skandinavskih pisaca, njihovim melankoličnim, rasturenim junacima i krimićima u kojima se otkrivaju zločini, ali se i jasno kritizira društvo. Najpoznatija imena - Henning Mankell , Liza Marklund - i ranije su bila prisutna na našem tržištu.

Sad su im se pridružila još neka nova, koja su se redovito pojavljivala u medijskim križaljkama na temu Larssonovog nasljednika. Svi su nagrađivani, prodaju se u milijunskim nakladama i svi, tvrde kritičari, imaju onu dodanu vrijednost.

Romani 37-godišnje Camille Läckberg dosad su objavljeni u trideset zemalja, prodani u milijunskim nakladama, a godine 2009. časopis Bookseller svrstao je na 6. mjesto ljestvice najčitanijih autora u Europi, odmah uz Stiega Larssona, Stephenie Meyer i Dana Browna.

U izdanju V.B.Z-a nedavno je objavljena “Ledena princeza”, njezin prvi roman o Fjällbacki, a junakinja je mlada spisateljica Erica Falck koja se nakon smrti roditelja vraća u rodno mjesto, selo na švedskoj obali gdje pronalazi mrtvo tijelo prijateljice iz djetinjstva i biva uvučena u istragu, što je tek manji dio slagalice proznog svijeta Camille Läckberg.

Znanje je, pak, objavilo dva romana “Crvendać” i “Nemeza” Norvežanina Jo Nesbřa. Glavni junak njegovih romana je detektiv, usamljenik i alkoholičar Harry Hole. “Ne mogu si pomoći, naprosto volim klišeje”, rekao je pisac koji uživa golemu pozornost medija.

I, naposljetku, pred naše je čitatelje stigao i prijevod prošlogodišnjeg bestelera “Tri sekunde” osebujnog spisateljskog tandema: novinara Andersa Roslunda i bivšeg zatvorenika Börgea Hellströma u kojima se tematiziraju nekonvencionalan i kontroverzan odnos policije i kriminalaca.

Roslund je novinarima ponudio i odgovor na pitanje kako to da baš švedski autori, zemlje koje se diči nultom stopom tolerancije na korupciju, a zločini se brzo sankicioniraju, tako jako vole pisati krimiće. “Sve je počelo 28. veljače 1986. kad je ubijen Olof Palme i Švedska se suočila sa svojom zločinačkom stranom.

Svi švedski pisci krimića Palmeova su siročad.” Razlozi su, zapravo, nebitni. Bitno je da, ako želite čitati dobru žanrovsku literaturu - Skandinavci su uvijek siguran izbor, a sudeći po izdavačkim najavama, njihovih prijevoda neće nedostajati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 17:40