Samo jedno je autentično

‘Bankrot se svakome može dogoditi, dobri ljudi‘... Pisma koja je Charles Dickens pisao svojoj ljubavi iz mladosti ipak su lažna?

Dickens, Charles

 -/Akg-images/Profimedia/-/akg-images/profimedia
‘Rukopis i potpis su dovoljno različiti od onih na ovim krivotvorinama i aukcijska je kuća sama trebala uvidjeti da ih nije pisala ista osoba‘

Dva pisma za koja se smatralo da su izašla iz pera engleskog romanopisca Charlesa Dickensa povučena su s nadolazeće aukcije nakon što ih je vodeći stručnjak proglasio krivotvorinama, piše The Guardian.

Dr. Leon Litvack, stručnjak koji analizira Dickensova pisma i rukopise, rekao je za The Guardian: "To nije taj rukopis. Potpis uvijek odaje istinu. Posjedujem pisma iz istog razdoblja koja će potvrditi da su ovo krivotvorine".

Pisma datiraju iz 29. ožujka 1855. i 13. studenog 1858. godine, a upućene su Mariji Beadnell, Dickensovoj ljubavi iz mladosti s kojom je obnovio kontakt, i njenome suprugu Henryju Louisu Winteru.

U pismu u kojemu se obraća Mariji, nudi joj kartu za ložu u teatru Adelphi te navodi da on tada možda neće biti prisutan. U pismu upućenom njenome suprugu pak nudi utješne riječi uslijed "nevolje" u kojoj se potonji našao. Riječ je, naime, o bankrotu.

"Pišem Vam kao znak mog suosjećanja prema nevolji u kojoj ste se našli...Molim Vas, ne dopustite da Vas to previše pogodi. To što se Vama dogodilo, dogodilo se tisućama dobrih i poštenih ljudi...Izdržite zbog sebe te gledajte naprijed, prema boljim vremenima", piše u pismu.

Litvack smatra da su tekstovi krivotvorenih pisama ispravno napisani, što znači da ih je krivotvoritelj u nekom trenutku morao vidjeti. Ipak, uvjeren je da nije riječ o originalnim pismima. "Moje profesionalno mišljenje je da se radi o krivotvorinama. Rukopis ne odgovara onome Charlesa Dickensa", ustvrdio je glavni urednik projekta Charles Dickens Letters, internetskog izvora za Dickensovu korespondenciju, prilikom obraćanja irskoj aukcijskoj kući Fonsie Mealy‘s, koja je planirala pisma prodati na aukciji.

Litvack, koji drži poziciju predavača viktorijanskih studija na sveučilištu Queen‘s University u Belfastu, bio je kustos na izložbama o Dickensu pri važnim institucijama, a aukcijske ga kuće konzultiraju kako bi utvrdile autentičnost rukopisa koji do njih dođu.

S druge strane, treće pismo koje potječe iz 1860-ih Litvack smatra autentičnim.

"No rukopis i potpis su dovoljno različiti od onih na ovim krivotvorinama i aukcijska je kuća sama trebala uvidjeti da ih nije pisala ista osoba", zaključio je..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 04:08