Top-gostovanje

Zvijezde milanske La Scale plešu u zagrebačkom "Labuđem jezeru"

Timofej Andrijašenko i Nicoletta Mani u Labuđem jezeru milanske Scale

 HNK Zagreb
"Orašar", unatoč svim vašarima koji ga prate, ne može s trona istisnuti najpoznatiji balet P. I. Čajkovskog

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu 23. i 26. siječnja u izvedbama "Labuđeg jezera" Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji Vladimira Malakhova, ugostit će zvijezde milanskog kazališta Teatro alla Scala. Ulogu Odette/Odilije plesat će Nicoletta Manni, primabalerina milanske Scale, a u ulozi princa Siegfrieda je latvijski baletni umjetnik, prvak milanskoga kazališta Timofej Andrijašenko.

Talijansku primabalerinu zagrebački HNK prvi je put ugostio prošle sezone na Baletnom gala koncertu. Prije više od deset godina postala je prvakinja baleta, a u studenome prošle godine promovirana je u primabalerinu odnosno Étoile Baleta Teatro alla Scala.

Ulogu princa Siegfrieda izvest će Timofej Andrijašenko, koji je također bio gost Baletnoga gala koncerta u HNK u Zagrebu. Andrijašenko je prvak Teatro alla Scala. Osvojio je Grand Prix Dance Competition i nagradu MAB 2011. godine, a dvije godine poslije i Tanzolymp Berlin u sekciji Pas de deux te zlatnu medalju na XII. moskovskom međunarodnom baletnom natjecanju.

"Labuđe jezero" prvi je balet s kojima se mnogi susreću kao gledatelji, u najnježnijim godinama. Nakon neuspješne praizvedbe 1877. u Sankt Peterburgu djelo je ponovno izvedeno 1895. godine, nakon smrti Čajkovskoga, te je u koreografiji Mariusa Petipaa i Leva Ivanova polučilo golem uspjeh i popularnost. U okviru Petipaova i nasljeđa Čajkovskog "Orašar" je možda u posljednje vrijeme iz popularnosti istisnuo "Labuđe".

Međutim partitura koja se 1877. smatrala presloženom za balet našla je svoje mjesto izvan baleta, u filmovima, performansima, u videoigrama. Čajkovski je napisao tu mnogo više od glavne teme koju svi znaju, zato mnogi koji su ne jednom gledali balet vraćaju mu se i zbog same, neponovljive, partiture koja je romantizam na najljepšem vrhuncu.

image

Timofej Andrijašenko i Nicoletta Mani u Labuđem jezeru milanske Scale

HNK Zagreb
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:22