NAPOKON ZAJEDNO?

Zašto svečanom otvaranju lifta u Svetoj Nedelji prisustvuju i predsjednik i premijer RH?

Tvrda kohabitacija

 Vedran Tolic/Tolic Weddings
Predstava redatelja Dražena Krešića te autora Vida Barića i Filipa Rutića dvojicu visokopozicioniranih političkih dužnosnika dovodi u bezizlaznost situacije u zaglavljenom liftu

Zašto svečanom otvaranju lifta u Svetoj Nedelji prisustvuju predsjednik i premijer Republike Hrvatske? Radi li se možda o nekakvom medijskom spinu? Jesu li njih dvojica došli tamo samo kako bi se tko zna koji put međusobno izvrijeđali pred kamerama? Možda ih je nagovorio netko treći, netko tko ima skrivene namjere - to su pitanja koja istražuje nova predstava Kazališta Lutonjica Toporko Samobor, "Tvrda kohabitacija", koja dvojicu visokopozicioniranih političkih dužnosnika dovodi u bezizlaznost situacije u zaglavljenom liftu.

image

Tvrda kohabitacija

Vedran Tolic/Tolic Weddings

Predstava redatelja Dražena Krešića te autora Vida Barića i Filipa Rutića na scenu donosi scenarij koji spaja Andreja i Zorana, dvojicu političara čija interakcija opetovano dovodi do verbalnih okršaja.

Sukobi stvarnih vodećih figura hrvatske politike postali su, naime, svakodnevica političkog i medijskog prostora te dobro praćena tema medijskih sadržaja, a o "tvrdoj kohabitaciji" u kontekstu odnosa dvojice državnika priča se od početka mandata tada novoizabranog predsjednika Milanovića.

"Žive u permanentnom dramskom sukobu i vrlo su očita i jednostavna inspiracija za bilo kakvo dramsko djelo, pogotovo za nešto komične prirode. Gotovo da je nepotrebno literarno obrađivati njihove razgovore jer su obojica nadareni pjesnici koji se izvrsno služe stilskim figurama i ne libe ih se koristiti", objašnjava redatelj ove političke satire koja će usred kampanje za parlamentarne izbore obići Hrvatsku, nasmijati njezine stanovnike i poslati poruke pomirbe.

"Predstava ‘Tvrda kohabitacija‘ jednoj je popularnoj mržnji odlučila promijeniti smjer. Da ne kažem da je odlučila toj istoj mržnji nabaciti jedan klasični spin. ‘Tvrda kohabitacija‘ odlučila je staviti spin na mržnju i potražiti ljubav, potražiti prijateljstvo", otkriva Krešić te nastavlja: "S obzirom na to da su junaci naše priče, igrom slučaja, premijer i predsjednik jedne države, a kazalište nam omogućava čudotvornu moć fantazije i transformacije, odlučili smo testirati prijateljstvo ova dva velika prijatelja. Učinili smo to tako da ugrozimo predmet njihove najveće žudnje, državu. Jednom kad je njihova država ugrožena od strašnih manipulatora i tiranina, ove dvije legende primorane su pronaći zajednički jezik i spasiti je. Ima li ljubav naposljetku ipak malo jaču snagu od mržnje? Samo jedna upaljena svijeća dovoljna je da u cijeloj prostoriji više nije mrak".

Glavne uloge Andreja i Zorana tumače glumci Domagoj Janković i Domagoj Ivanković, a u predstavi igraju i Nika Ivančić te Lovre Kondža, kojima su pripale uloge asistenata.

Predstava će se prvo izvesti u Svetoj Nedelji gdje je na rasporedu 4. travnja. Već sljedeći dan igra u HKD-u Rijeka. Zagrebačka praizvedba najavljena je za 8. travnja i održat će se na Sceni Vidra, a splitska publika moći će je pogledati 13. travnja.

Misteriozni lift protagoniste ove neočekivane priče odvest će, najavljuju autori, "na putovanje kroz prostor i vrijeme i u veliku potragu za iluzornim Paketom mjera koji navodno sadrži rješenja za sve društveno-političke probleme koje more državu kojom bi njih dvojica trebali vladati".

"Naravno, do Paketa se ne stiže samo tako, on je skriven na tajnoj lokaciji i dobro čuvan, a put do njega popločen je preprekama kakve naši junaci, a oni to stvarno imaju priliku postati, nisu niti zamišljali", zaključuju autori koji poručuju da će za Andreja i Zorana značenje pojma "tvrda kohabitacija" ovom pričom dobiti sasvim novo i neočekivano značenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:57