Glumci u nogometu

Vragec iz ‘Smogovaca‘: ‘Ja sam bio ‘dječak‘, a moj profesor Šerbedžija mladić. Baš ste me ganuli‘

Malonogometna ekipa poznatih glumaca

 Facebook/80e U Zagrebu
Na Facebook grupi ‘Osamdesete u Zagrebu‘ pojavila se fotografija na kojoj su Dragan Despot, Žarko Potočnjak, Pero Kvrgić, Ivica Vidović, Rade Šerbedžija, Zlatko Vitez, Duško Valentić...

Osamdesetih godina prošlog stoljeća naši poznati glumci rado su igrali nogomet, a nostalgično sjećanje na jednu od njihovih utakmica izmamila je objava na Facebook grupi "Osamdesete u Zagrebu".

Mladen Vasary, Dragan Despot, Žarko Potočnjak, Pero Kvrgić, Ivica Vidović, Rade Šerbedžija, Zlatko Vitez, Mladen Budiščak, Zijad Gračić, Matko Raguž, Duško Valentić, Slobodan Milovanović i Damir Šaban, samo su neke od zvijezda koje smo prepoznali u nogometnim dresovima. Šaban, poznatiji kao Mazalo Vragec, razveselio se kad smo mu pokazali sliku i pitali ga za komentar.

"Ajoooj! Davno bješe to! Mislim da je mala dvorana Doma sportova. Ja sam bio 'dječak', a moj profesor Šerbedžija mladić. Baš ste me ganuli. Jaooo! I Žarko moj! I Mladen Vaske, pokojni Budilica... Preveć' ste me dirnuli", rekao nam je u dahu i dodao da misli da se radi o početku '80-ih. On je 1981./82. snimao "Smogovce" i rado se družio s kolegama. Ne sjeća se prigode njihovog tadašnjeg okupljanja, ali kaže da je vjerojatno bilo čisto rekreativnog karaktera.

Potočnjak je bio golman, a Kvrgić je bio više simbolično u timu jer je već bio stariji od ostatka ekipe. Bili su složni i pretežno veselog raspoloženja, a nitko nije preozbiljno shvaćao igru.

"Jednom je Vitez poludio zbog nečega, uzeo loptu i odnio ju", ispričao nam je Šaban kroz smijeh.

Prisjetio se kako je Šerbedžija, koji je bio odličan nogometaš, rekao kad je bio penal: "Nek Damir puca". I srećom je uspio pogoditi. Volio je nogomet jako, ali nije, kaže, bio dovoljno talentiran, kao njegov tata. Njegov je otac, naime, bio ekonomist i uspješan nogometaš u Končaru. Zvali su ga i u Dinamo, ali ipak se nije htio prodati, priča nam Šaban.

Još se prisjetio i vremena kad mu je Šerbedžija "otkrio" Davora Šukera. Išli su '88 s gostovanja iz Subotice i kad su prolazili kraj Vinkovaca, Rade ga je pozvao k sebi, u posjet svojoj obitelji koja je tamo živjela. Šaban i Šerbedžija ondje su proveli tri dana, a onda su otišli na utakmicu u Osijek, gdje je u ekipi igrao mladi Šuker. "Odmah se vidjelo da je jači od svih", kaže Šaban, kojeg je s kolegama spajala i ljubav prema lopti, ali se s vremenom sve nekako istopilo. Srećom, tu su lijepe uspomene i pokoja fotografija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:56