CARMINA BURANA

Večeras počinje Splitsko ljeto, pogledajte kako je izgledala proba na Peristilu: ‘Očekujte veličanstvenu, dramatičnu glazbu‘

Carmina Burana

 Nemi Bulat
Svečanost otvaranja 70. Splitskog ljeta započinje u 21 sat. Festival započinje premijerom poznate opere

Jubilarno 70. Splitsko ljeto započinje danas na Peristilu premijerom scenske kantate Carla Orffa „Carmina Burana“. Svečanost otvaranja Festivala, na kojoj će gradonačelnik Splita Ivica Puljak proglasiti 70. Splitsko ljeto otvorenim, započet će u 21 sat. Jubilarno izdanje Splitskog ljeta održavat će se u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split od 15. srpnja do 14. kolovoza na 16 ambijentalnih pozornica, pored onih u Splitu još i u Vrlici te Kaštel Gomilici, a publici će ponuditi 36 opernih, dramskih, baletnih, koncertnih, likovnih programa u ukupno 54 izvedbe.

Na svečanosti otvaranja festivalsku će zastavu podići Marija Čule, voditeljica računovodstveno-financijske službe HNK Split kao predstavnica djelatnika splitskog kazališta, onih koji ne vidimo na sceni a čiji je rad neizostavan za dugo postojanje i djelovanje splitskog kazališta i Festivala.

image

Carmina Burana

Nemi Bulat

Scenska kantata "Carmina Burana" djelo je koje objedinjuje veličanstvenu i dramatičnu glazbu, moćne i intrigantne srednjovjekovne tekstove te, još od praizvedbe 1937., svojom raskoši i emotivnošću oduševljava publiku. Pod ravnanjem maestra Ivana Huta, a u režiji glasovitog poljskog redatelja Michała Znanieckog, na veličanstvenoj ambijentalnoj peristilskoj pozornici izvest će je solisti Marcelina Román, Franko Klisović, Ljubomir Puškarić, Zbor, Orkestar i Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split i Dječji zbor Glazbene škole "Josip Hatze".

Michał Znaniecki redatelj je koji se proslavio svojim inovativnim pristupom opernih režija, vizualno spektakularnim inscenacijama klasičnih djelâ. Njegova kombinacija tradicionalnih elemenata s suvremenim interpretacijama duboko pogađa publiku diljem svijeta. Maestro Ivan Hut hrvatski je dirigent mlađe generacije. Stalni dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra bilježi brojne nastupe na koncertnim i opernim pozornicama u Hrvatskoj i inozemstvu.

image

Carmina Burana

Nemi Bulat

Marcelina Román jedna je od najistaknutijih poljskih sopranistica nastupala u opernim kućama i glazbenim dvoranama diljem svijeta, uključujući Argentinu, Sjedinjene Američke Države, Njemačku, Francusku, Indoneziju, Italiju, Japan, Kosovo, Latviju, Litvu, Nizozemsku, Poljsku, Portugal, Rumunjsku i Ukrajinu. Tijekom svoje karijere surađivala je s mnogim uglednim redateljima. Baritonsku rolu tumači prvak Opere HNK u Zagrebu Ljubomir Puškarić, pjevač iz najužeg vrha najuglednijih hrvatskih opernih pjevača, a tenorsku kontratenor Franko Klisović, mladi pjevač iza kojeg je popriličan niz ostvarenih uloga i osvojenih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. kolovoz 2024 22:56