INTERVJU: MLADEN TARBUK

V.D. INTENDANTA LJETNIH IGARA 'Nije mi prvi put da sam u situaciji spašavanja Igara'

Zagreb, 231014.Dirigent Mladen Tarbuk, fotografiran u jednoj od veza Masarykove ulice. Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovacev / CROPIX / BORIS KOVACEV
Nakon ostavke Kreše Dolenčića njegov nasljednik otkriva što se događalo iza kulisa čuvene manifestacije

Nakon što su nekoliko dana prije no što je službeno potvrđeno procurile vijesti da Krešo Dolenčić više nije intendant Dubrovačkih ljetnih igara, a v.d. intendanta postaje Mladen Tarbuk, te su se vijesti munjevito proširile gradom, s tim da, prije no Tarbuka počnemo tretirati kao intendanta, moramo čekati 15. prosinca do kad se mora skuhati pravi intendant.

- Da, nova ekipa koja će dobiti mandat na dvije godine - objašnjava Tarbuk. - Znači, ova situacija je nastala činjenicom da je dosadašnji intendant Krešo Dolenčić, da bi oslobodio više prostora za sljedeću sezonu, koja se sad mora početi ozbiljno raditi, tražio razrješenje dva mjeseca ranije.

Pa, mislim da možemo ozbiljno računati s tim da ćete biti novi intendant Igara. Kako je došlo do toga da to postanete?

- Ministrica kulture me kontaktirala, pitala me vidim li se u toj situaciji, budući da sam već bio upleten u izradu programa, i najbliži suradnik dosadašnjeg intendanta. Meni se činilo da smo prilično odmakli u izradi programa, koji se radi godinu dana unaprijed, i činilo mi se logičnim da to prihvatim.

Naravno, a i ministrica dugo i dobro poznaje vaš rad. Ipak smo mi sve troje zajedno studirali filozofiju, samo vi imate još i tri diplome s Muzičke akademije.

- I dvije godine fizike... A i moj rad je dovoljno javno poznat.

Jeste li napeti? Krešo se dosta loše fizički osjećao.

- Ne, nisam napet, iza mene su dvije sezone, a podsjetio bih da sam se 2001. prvi put suočio s Igrama u trenutku kad je kolega Valter Dešpalj dao ostavku na mjesto ravnatelja glazbenog programa u jednoj zbilja nemogućoj situaciji, pozvao me tadašnji ministar Vujić, pa je situacija spašavanja programa meni već poznata. To je vjerojatno Vujiću dalo ideju kad me imenovao za intendanta HNK, dakle, on mene prije toga nije poznavao. Ovo je neka slična situacija, demisioniranje. I nemoguća situacija.

Dobar ste uskakač.

- Pa... da.

U dramskom programu preuzet ćete, dakle, ono što je Krešo zamislio.

- Ne znam je li on išta zamislio, negdje oko premijere “Dunda” već je najavljivao da je zamoren, da ne bi dalje vodio Igre. To je jedna situacija u kojoj vjerojatno treba početi otpočetka, koji će istovremeno biti i kontinuitet.

Znači, niste iznenađeni ostavkom? Ali bi se Mani Gotovac mogla naći pred praznim listom papira?

- Ne, nisam iznenađen. A mislim da bi se gđa Mani doista mogla naći pred praznim listom papira, a je li Krešo imao nekih namjera i njoj prenio, to ne znam.

Kakvoj se vi suradnji nadate s gđom Mani?

- Dobroj. Imali smo odličnu suradnju i u Splitu i u Rijeci.

Što su pravi razlozi Dolenčićeve ostavke doznat ćemo u ponedjeljak, kad obznani svoj izvještaj, a potpunu istinu možda jednom, ali ono što znamo je da ga je izludila buka i promet, od-nos Grada prema Igrama... Kako vi to mislite riješiti?

- Ja ne mislim da to itko može riješiti, najmanje ja. Moramo znati da živimo u jedno vrijeme koje se strahovito mijenja, ono što je bilo poželjno jučer, danas više ne postoji. Mislim da možemo govoriti o jednom ciklusu unazad deset godina, o jakom driveu koji vode s jedne strane mediji, s druge strane način života, liberalni kapitalizam na koji nismo navikli.

Hoće li igre biti u Lazaretima?

- Svaka lokacija koja je donekle mirna je dobrodošla, samo koliko će biti mirna ne znam, jer je buka koja dopire oko Lazareta - tamo sam baš imao stan - strašna, nisam mogao spavati do 4 ujutro.

Kafići, restorani?

- Pretežno rave partyji, ono što se nekad zvalo disco, a često ima i događanja u gradu koja imaju pretjerane decibele. Sve lijepo i krasno, ali nikad nisam shvatio kako buka može nekog činiti veselim. I medicinski je dokazano da ima razorne posljedice na psihu, to je ono što me brine. Ne znam kakav to može biti užitak koji po glasnoći odgovara armiranoj bušilici.

Da, vi zbilja ne možete tražiti od svoje publike da bude na speedu... Koliko je dugova iza vas ostalo nakon vašeg mandata u HNK? Neki govore 11 milijuna, neko 8, neki 2... Jedan moj poznanik režiser to kaže ovako - ja sam u predstavi Abidaga, a producenti nek se s novcem snalaze.

- To je jedno pitanje koje traži složeni odgovor, jer je prošlo jako puno godina. Ali mogu vrlo jednostavno reći - dug je namješten od strane ondašnje političke vrhuške i ono što mene tješi je što su ljudi koji su potpisali moju ostavku danas u Remetincu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 01:46