TREĆI MIĆINI DANI

U Dubrovniku počinje festival posvećen Miri Muhoberac: ‘Zahvaljujemo svima...‘

Mira Muhoberec

 Press/
Od 18. do 22. srpnja održava se festival posvećen dramaturginji, teatrologinji, redateljici...

Od 18. do 22. srpnja u Dubrovniku se održava Festival M & M: Treći Mićini dani, koji je posvećen Miri Mići Muhoberac, dramaturginji, teatrologinji, redateljici, sveučilišnoj profesorici Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Karlova sveučilišta u Pragu, predavačici na fakultetima u Osijeku, Puli, Zadru, književnoj i kazališnoj kritičarki, autorici i urednici knjiga (primjerice, za izdavačku kuću Privlačica, o Držiću, Gunduliću, A. B. Šimiću, Marinkoviću, Krleži, Maruliću….), časopisa, novina i radijskih emisija u Zagrebu i Dubrovniku, novinarki, znanstvenici, predsjednici Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, ravnateljici Kazališta Marina Držića, izbornici kazališnih festivala (Marulićevi dani, Naj, naj, naj festival….), članici i predsjednici kazališnih i književnih povjerenstava (Nagrada Vladimir Nazor, Marulićevi dani, Gavelline večeri, Gumbekovi dani, Naj, naj, naj festival, Hrvatski sabor kulture, SKAZ….), dugogodišnjoj članici Matice hrvatske i Odjela za kazalište i film, lavici, Dubrovkinji s čestim boravcima u Zagrebu, čovjeku nazbilj, blizanki i prijatelju. Prvi i Drugi Mićini dani u Dubrovniku održali su se u srpnju 2022. i 2023. godine u/na prestižnim lokacijama našega Grada, kao što će biti i ove godine, a Festival M&M: Prvi i Drugi Mićini dani u Zagrebu bili su u Velikoj dvorani Matice hrvatske, Studiju EXIT, Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Kavani Palainovka i Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu krajem studenoga i početkom prosinca 2022. i 2023. godine.

Festival ove godine uključuje stručni skup, simpozij posvećen velikom i raznolikom opusu Mire Miće Muhoberac, slušaonicu Theatralije, emisije Trećega programa Hrvatskoga radija kojoj je bila autorica i urednica, razgovore o umjetnosti i kazalištu poznatih i priznatih stručnjaka, večer posvećenu Williamu Shakespeareu i predstavama u kojima je sudjelovala kao redateljica ili asistentica redatelja i dramaturginja, prezentaciju mogućnosti umjetne inteligencije u sagledavanju Mićina opusa, izvedbu Zvučnih didaskalija, performans s tekstovima koje je Mićo pisala za radio, televiziju, časopise, knjige, simpozije, novine, primjerice, kao urednica Vijenca Matice hrvatske, uz izložbu umjetničkih plakata, umjetničke, znanstvene i prijateljske razgovore o Mići koja je bila pravi homo theatralis i homo universalis.

image

Mira Muhoberac

Tom Dubravec/Cropix

"Zahvaljujemo svim ljudima dobre volje koji su omogućili organiziranje Mićinih dana, prijateljima, poznanicima i suradnicima koji na našemu Festivalu sudjeluju kao znanstvenici, glumci, izlagači, pjevači, glazbenici, plesači, prezenteri, moderatori, kao i Nikolini Pozniak, ravnateljici Državnog arhiva u Sponzi i zaposlenicima Arhiva, Djaniju Banovcu, Luju Banovcu i zaposlenicima Snack bara Lacroma na Lokrumu, ravnateljici Nikolini Grković i zaposlenicima Rezervata Lokrum, Davoru Mojašu, Kseniji Medović, Matu Brnjiću i djelatnicima Studentskoga teatra Lero, Adria congress, Hrvoju Ljubimiru i tehničarima na cjelokupnoj tehničkoj pomoći, svim zaposlenicima Radija Dubrovnik, HRT-u, Društvu prijatelja dubrovačke starine, Dubravki Sarić i Folklornome ansamblu Linđo, ravnateljici Dubrovačkih knjižnica, Luciji Bjelokosić, voditeljici Zlatki Mustahinić, knjiž. tehničarki Anici Anki Dedo, Narodnoj knjižnici Grad i svim zaposlenicima, Cvijeti Brbori, Enco, d. o. o, Croatia incognita, Tomislavu Kvesiću i Inter University Center Dubrovnik, Samostanu Službenica Milosrđa (Anćele), Nikši Luetiću, Ani Ćurković Ćurić, Tomislavu Neumannu…..

Svi su se ljudi prijateljski, stručno, posvećeno, zainteresirano, znalački i vedro uključili u naš Festival M&M: Treće Mićine dane. Hvala vam svima! Hvala i vama, drage gledateljice i dragi gledatelji!

Festival posvećen mojoj i našoj Mići već (p)ostaje tradicionalan i svojom estetikom i izvrsnošću, sigurni smo, obogaćuje hrvatski i dubrovački kulturni i umjetnički prostor", poručuje Vesna Muhoberac.

Ulaz na sve programe Festivala je besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. kolovoz 2024 07:55