PLESAČKE ZVIJEZDE IZ RUSIJE

Ruska baletna sila rasprodala HNK

Gala koncert pokazat će zašto je ruska škola baleta i dalje nenadmašna, kaže prvak HNK Azamat Nabiulin

Svaka najava gostovanja ruskih baletnih zvijezda u Hrvatskoj, kao uostalom i svugdje u svijetu, izaziva nepodijeljeni interes javnosti. Tako je i s baletnim gala koncertom, koji će se večeras, u sklopu Dana ruske duhovne kulture u Hrvatskoj, odžati u HNK u Zagrebu.

Za program sastavljen od dijelova nekih od najljepših naslova klasične baletne umjetnosti poput “Pepeljuge”, “Don Quijotea”, “Spartaka”, “Šeherezade”, “Umirućeg labuda”... ali i nekih suvremenih koreografija ulaznice su rasprodane u rekordnom roku.

Susret s prijateljima

Publika od najavljenih zvijezda, među kojima su prvaci Boljšoja i Kirova - Matvijenko, Medvedev, Jevsejeva, Kolb, Rižkin... s pravom očekuje impresivnu izvedbu, nepogrešivu tehniku, stil, energiju, vitalnost. Ja se, primjerice, još sjećam nastupa gipkog, senzualnog bjeloruskog prvaka Kirova, Igora Kolba, prije pet godina u Splitu u sličnoj prigodi. Prvak Zagrebačkog baleta Azamat Nabiulin, od njegova dolaska u hrvatsku metropolu očekuje, pak, ponovni susret sa starim prijateljem.

Slijedite ruski pristup

- Neopisivo sam sretan što Zagrepčani imaju prilike vidjeti spektakl koji ja smatram vrhom svjetskoga baleta. Odnos prema plesaču kao osobi, briga za tijelo i zdravlje, njegovanje umjetničkog izričaja, kreativnosti i osobnosti, sve je to dio mozaika koji stvara kvalitetan balet po kojem je Rusija poznata. Mnoge stvari koje se u svijetu otkrivaju, u Rusiji su već odavna poznate - kaže Azamat, plesač ruskoga podrijetla i zagrebački zet.

- Na Zapadu se pojavio zabrinjavajući trend da se plesače iskorištava dok su u punoj snazi te vrlo brzo odbaci čim više ne služe zamišljenoj svrsi. To će rezultirati time da će biti sve manje baletnih zvijezda. Umjetnički dio profesije propada. Koliko god se želimo približiti Europi, mislim da bismo se takvog sistema trebali kloniti. Upitali smo ga u čemu je tajna glasovite ruske škole baleta? - Cijeli je sistem temeljen na plesaču kao najvažnijem kotaču stroja zvanoga predstava i velika se pažnja pridaje brizi za plesača - pojašnjava Azamat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:48