Poginuo solist Jančišen iz Odese

Rusi su ubili već pet ukrajinskih baletnih plesača. "Hoće li tko odgovarati za te zločine?"

ROSTYSLAV YANCHYSHEN, poginuli baletan u Ukrajini, FB

Na fronti je služio kao mitraljezac. Umro je mjesec dana prije svog 32. rođendana

Rostislav Jančišen, solist baleta Opere u Odesi, poginuo je braneći Ukrajinu od ruske vojske. Nakon Artjoma Dacišina i Oleksandra Šapovala iz Nacionalne opere u Kijervu, Serhija Škvarčenka (Virskij Ballet), Vadima Khlupjanetsa (Kijevsko operetno kazalište), Jančinšen je peti ukrajinski baletni umjetnik koji je poginuo od početka ruske invazije.

Eugene Lavrenčuk, ravnatelj kazališta u Odesi napisao je: "Rat je ubio Rostislava Yančišena, solista baleta Opere u Odesi. Vječni osmijeh, blistav pogled, po tome će ga pamtiti kolege".

Ravnatelj kazališta rekao je i da su Oružane snage Ukrajine bile odbile molbu plesača da se priduži ukrajinskoj vojsci.

"Kada ga nisu primili u Oružane snage, pridružio se teritorijalnoj obrani. Domoljub, dragovoljac. Rostislav Yančišen, sada si zauvijek stopljen sa zrakom, koji ti je bio tako drag. Vječna i svijetla uspomena na Heroja! Ljepota nikad ne umire!", dodao je Lavrenčuk.

Rostislav Yančišen rođen je u, 20. svibnja 1991. u Kamianets-Podilskij, Hmelnitskij Oblasti. Koreografsko obrazovanje stekao je na Kijevskoj ukrajinskoj plesnoj akademiji Sergeja Lifara. Pridružio se Nacionalnom akademskom opernom i baletnom kazalištu u Odesi, gdje je radio kao baletni plesač. Ubijen je "tijekom izvođenja borbene misije", objavilo je kazalište sa sjedištem u južnom ukrajinskom lučkom gradu.

image

Rostislav Jančišen, FB

"Više od deset godina Rostislav je služio u Operi u Odesi, a već u prvim danima rata herojski je branio Ukrajinu, koju je volio iznad svega! Baletne papučice je zamijeno su vojnim čizmama, a glazbu njegovih omiljenih predstava zamijenili su zvukovi minobacačke vatre. Bio je bistar, talentiran, pristojan, inteligentan čovjek. Bio je jedan od prvih koji je otišao braniti svoju domovinu. Ne po pozivu, ne po nalogu, nego po vlastitoj odluci", rekao je voditelj baletne trupe u Odesi Harry Sevoian.

Jedna od Jančišenovih najupečatljivijih uloga bila je ona vojnika na samrti, u baletu "Trymai".

Sudbina je htjela da se ova uloga za umjetnika pokaže proročanskom", rekli su u kazalištu.

Ukrajinsko Ministarstvo kulture također se oglasilo zbog smrti još jednog baletnog umjetnika.

"Na fronti je služio kao mitraljezac. Rostislav je umro 19. travnja od minobacačkog napada, mjesec dana prije svog 32. rođendana. Ovo je neopisiv gubitak", priopćilo je ministarstvo.

Vadim Krusser, također baletan i Jančišenov prijatelj, rekao je za CNN da je "Rostislav bio vrlo pozitivna osoba. Za njega nije bilo loših situacija, uvijek je u svemu tražio ono pozitivno. Bila je njegova osobna odluka da ode na front. Posljednji put sam razgovarao s njim prije nekoliko mjeseci. Bio je pozitivan kao i uvijek.Imali smo minutu šutnje prije nego što smo počeli raditi i mnogi kolege jednostavno nisu mogli zadržati suze", rekao je Vadim Krusser.

U povodu Jančišenove smrti oglasio se i Aleksej Ratmanski, ruski disident, bivši direktor Boljšoj teatra, koji je Rusiju napustio čim je počeo rat.

image

Rostislav Jančišen, Facebook

"Imao je 31 godinu. Njegovi kolege pišu da je bio lijepa, vedra osoba. Možete vidjeti na fotografijama.

Ostali plesači koji su uzeli oružje u ruke za obranu svoje domovine i koje su Rusi ubili tijekom ovog rata su: Artjom Dacišin i Oleksandr Šapoval (Nacionalna opera Ukrajine), Serhij Škvarčenko (Virskij Ballet), Vadim Klupjanec (Kijevsko operetno kazalište). Dobro sam poznavao Artjoma i Oleksandra - zajedno smo plesali u Kijevu 90-ih. Slava herojima!

U normalnom životu kad se dogodi ubojstvo, ubojica se traži, uhiti i sudi mu se. Znamo da će zločin biti kažnjen i da će pravda pobijediti. Ono što ovaj rat (ili bilo koji drugi rat) čini tako nepodnošljivim je velika vjerojatnost da će se ubojice izvući sa svojim zločinima. Tko može jamčiti da će se suditi ruskim teroristima, od Putina i njegovih generala do vojnika, koji su ubili Rostislava?

A ruska plesna zajednica naravno šuti. Kako kažu, ne miješajte umjetnost i politiku. Pleše se, imaju premijere, promocije, dodjele nagrada, proslave.. Kakva šteta. Kakva tragedija.", rekao je Ratmanski kojeg su kao koreografa prognali iz Rusije, odnosno oduzeli su mu autorstvo nad njegovim baletima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 21:52