Drama na pozornici

Prosvjednici upali na premijeru: "Nema kazališta na mrtvom planetu"

Michael Imperioli i Jeremy Strong

 Theo Wargo/Getty Images/Profimedia/Theo Wargo/getty Images/profimedia
Odgovornost za prosvjed preuzela je grupa poznata kao Extinction Rebellion NYC

Prosvjednici protiv klimatskih promjena prekinuli su pretpremijeru nove broadwayske predstave Jeremyja Stronga u četvrtak prije nego što su nasilno izbačeni, piše Guardian.

Tijekom izvedbe "Neprijatelja naroda" Henrika Ibsena, predvođene glumcem iz "Successiona", aktivisti su zaustavili produkciju u glavnoj sceni.

"Protivim se ušutkavanju znanstvenika", rekao je prosvjednik publici. "Jako, jako mi je žao što prekidam vašu noć i ovu nevjerojatnu izvedbu."

Zatim je nastavio upozoravati na nadolazeći ekološki kaos dok su ga članovi glumačke postave, uključujući zvijezdu "Sopranosa" Michaela Imperiolija, pokušali uvjeriti da se makne.

"Moraš otići, smetaš", poručio je dok je Strong rekao: "Pusti ih neka govore".

"Nema kazališta na mrtvom planetu!" vikao je aktivist dok su ga ispraćali do izlaza.

Odgovornost za prosvjed preuzela je grupa poznata kao Extinction Rebellion NYC s kasnijom objavom na X-u u kojoj je podijeljen video. Skupina se definira kao "globalni, nestranački pokret za klimatsku pravdu, koji koristi nenasilnu izravnu akciju kako bi izvršio pritisak na vlade da djeluju odmah".

"Ova predstava naglašava da klimatski aktivisti nisu neprijatelji", rekla je glasnogovornica grupe Laura Robinson. "Ali, zašto nas tretiraju kao takve? Nenasilne klimatske prosvjednike optužuje se kao da su počinili vrlo nasilna djela. To nije održivo i prihvatljivo."

"Narodni neprijatelj", koji će se prikazivati na Broadwayu sljedeći tjedan, govori o dr. Thomasu Stockmannu koji pronalazi štetne bakterije u toplicama malog grada, ali njegovi pokušaji da osvijesti druge pretvaraju ga u izopćenika. Druga verzija predstave, s Mattom Smithom u glavnoj ulozi, trenutačno se igra na West Endu.

Imperioli, koji glumi Stockmannova brata i gradonačelnika, poslije se osvrnuo na incident na Instagramu. Napisao je: "Večeras je bilo divlje... Michael je na vašoj strani, ali gradonačelnik Stockmann nije".

"Kazalište neće biti moguće na planetu na kojem čovječanstvo ne uspijeva zadržati globalno zagrijavanje ispod dva Celzijeva stupnja", stoji u priopćenju grupe. "Ako aktivisti ne prekinu ove predstave, opasno vrijeme onemogućit će održavanje predstave."

Prošlog listopada londonsku izvedbu "Les Misérables" na sličan su način prekinuli prosvjednici Just Stop Oil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:26