‘ELEMENTARNE ČESTICE’

PREOKRET U DUBROVNIKU Houellebecq ipak ide, Dobroslavić odbio financirati Ljetne igre

 AFP
"Dubrovnik je slobodan grad. U vrijeme Republike Držić je bio neprijatelj sustava, no ipak nitko nije zabranio njegove predstave", rekao je gradonačelnik Vlahušić

Predstava prema romanu Michela Houellebecqa “Elementarne čestice” u režiji Ivice Buljana definitivno će imati premijeru na Dubrovačkim ljetnim igrama, izvijestilo je Ministarstvo kulture nakon sjednice Vijeća Igara održane u Zagrebu.

Većinom glasova program 66. igara je potvrđen. No, istovremeno je dogovoreno da će “Ministarstvo i Grad Dubrovnik preuzeti novonastali manjak u financijskom planu uzrokovan povlačenjem Dubrovačko-neretvanske županije kao sufinancijera”.

Podsjetimo, župan Nikola Dobroslavić izrazio je nezadovoljstvo zbog izvođenja Houellebecqa, kao antislamističkog autora, te je zatražio izvještaj tajnih službi o rizicima uprizorenja. Nakon negativnog mišljenja SOA-e, vodstvo je Igara, međutim, ipak ustrajalo na izvođenju “Čestica”, a ministar policije Ranko Ostojić obećao je na festival poslati snage MUP-a. Intendant Igara Mladen Tarbuk županovu odluku da prestane financirati festival sa 650 tisuća kuna jučer je ocijenio kao presedan.

- Pokušao sam županu skrenuti pažnju da, ako se ne slaže s izvođenjem Houellebecqa, može u nekom postotku financirati ostali dio programa, gdje, među ostalim, nastupa Ivo Pogorelić te izvodimo ‘Allons enfants’ prema Vojnoviću, ali nije uvažio sugestiju. Njegova odluka je ishitrena - rekao je Tarbuk. Župan Dobroslavić jučer nije bio dostupan za izjave, a kako smo neslužbeno doznali, na sjednici Vijeća Igara otvoreno je izrazio bojazan od terorističkog napada na Dubrovnik. No dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić zadovoljan je što će se “Elementarne čestice” izvesti, umjesto da, kako je rekao, HDZ izazove elementarnu nepogodu.

- Dubrovnik je slobodan grad. U vrijeme Republike Držić je bio neprijatelj sustava, no ipak nitko nije zabranio njegove predstave. Houellebecq je opstao. Ako moramo nešto malo više i platiti, nema veze - rekao je Vlahušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 11:52