OBLJETNICE

Performans za kraj KamovFesta

Središnji događaj bila je praizvedba predstave ‘Da je proklet Kam’ L. Zappije

RIJEKA - U godini obilježavanja stote godišnjice smrti riječkog književnika Janka Polića Kamova, HNK Ivana pl. Zajca pokrenulo je novu manifestaciju pod nazivom KamovFest.

‘Putnici i psovači’

Počela je 9. travnja okruglim stolom koji je okupio poznavatelje Kamovljeva lika i djela, a završava sutra u 18 sati performansom “Putnici i psovači”. Kako najavljuje voditeljica projekta Laura Marchig, bit će to put kroz kazalište i kroz povijest “poetry performing arta” od 1910. do 2010. godine.

Putovanje je namjerno smješteno u zgradu nacionalnog kazališta. No, ovaj put ne biramo pozornicu nego dvorane za vježbanje, galeriju, kazališne hodnike za zaposlenike, ukratko sva mjesta u koja uobičajeno publika nema pristupa, istaknula je Marchig.

Centralni događaj ove kazališno-književne manifestacije bila je praizvedba predstava “Da je proklet Kam - elegija vrhu zalutale duše” u režiji Laryja Zappije i u produkciji Hrvatske drame. Ovaj hommage Kamovljevu liku i djelu, prema riječima samog redatelja, ustvari je čeprkanje po kratkom životu ukletog pjesnika, životu koji je sto puta uzbudljiviji od njegovih drama.

Živio kao meteor

Kamov je, kao što je poznato, živio samo 24 godine, ali je živio kao meteor. Iz sebe je ostavio dvije tisuće ispisanih stranica, putujući od jednog kraja Europe na drugi. Pod pokroviteljstvom Grada Rijeke cijela ova godina bit će u znaku književnika s kojim je po ocjenama njegovih kritičara počela hrvatska, ali i svjetska književna avangarda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 05:16