KAZALIŠTE

Otvara hit predstava iz Beograda

Festival sutra navečer otvara beogradsko Narodno pozorište predstavom ‘Derviš i smrt’ u režiji Egona Savina

RIJEKA - Predstava nastala po slavnom romanu Meše Selimovića, jedna od najgledanijih u Beogradu, otvorit će festival koji, u organizaciji udruge HKD Teatar, od 3. do 11. svibnja Riječanima dovodi 11 predstava iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, BiH i Gruzije.

Premda s 30 posto manjim proračunom nego do sada, selektor Jasen Boko nije odstupio od visokih programskih kriterija. Naglasak je stavljen na mlade redatelje pa će, osim Egona Savina i Paola Magellija, festivalom dominirati mlađi akteri regionalne kazališne scene.

Miljenik riječke publike Oliver Frljić bit će predstavljen autorskim projektom “Proklet bio izdajica svoje domovine” u produkciji Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane.

Perspektivna redateljica

S dvije predstave (“Oprostite, mogu li vam ispričati?” ZKM-a i “Menažerija” HKD Teatra) bit će zastupljena i Anica Tomić, perspektivna mlada hrvatska redateljica sa svjetskim potencijalom, a Paolo Magelli dolazi sa “Zagrebačkim pentagramom” ZKM-a.

‘Bachbeth’ iz Gruzije

Od ostalih, tu su i Slovensko narodno gledališče s predstavom “Bliže” u režiji Dine Mustafića, Jugoslavensko dramsko pozorište sa “Sanjarima” u režiji Miloša Lolića, sarajevski Kamerni teatar 55 sa “Žabom” redatelja Elmira Jukića, Beogradsko dramsko pozorište sa “Zečjom jamom” u režiji Filipa Grinvalda i gruzijski V. Abashidze Drama and Music State Theatre s “Bacbethom” redatelja Davida Doiashivillija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 09:23