SREĆKO ŠESTAN

NAKON GODINU DANA OTEZANJA SPLITSKI HNK SE ODLUČIO ZA NOVOG INTEDANTA Oporba mu zamjerila 'zabrinjavajuće nepismen' program

Srećko Šestan
 Dragan Matić / CROPIX

Srećko Šestan novi je intendant splitskog HNK. Tu je odluku donijelo splitsko Gradsko vijeće, koje je tako riješilo vrući gradski kulturni problem: prošle su godine, naime, odbili kandidata Ivana Lea Lemu, zamjerajući mu kako nije ponudio “uvjerljiv financijski plan za sanaciju nagomilanih dugova”.

Gotovo godinu dana vršitelj dužnosti bio je bivši intendant Goran Golovko, koji je odlučio kako se neće ponovno kandidirati za tu funkciju.

Na jučerašnjoj sjednici oporba je Šestanu mnogo toga zamjerala: tvrdili su kako je taj bivši pomoćnik ministra kulture i sadašnji ravnatelj karlovačkog kazališta Zorin dom svoj program napisao “zabrinjavajuće nepismeno”, da u njemu nema nikakvog financijskog plana za spas kazališta, čiji su dugovi oko šest milijuna kuna.

Nekima je bilo sporno i to što nije objavio imena novih ravnatelja Drame, Opere i Baleta. Njih Šestan planira objaviti naknadno, tako da nije poznato tko će naslijediti dosadašnje šefove: Igora Kirova na čelu Baleta, Iva Lipanovića iz Opere te Jasnu Jukić, koja je na čelu Drame. U kolarima se samo spominje ime Jure Bučevića, dirigenta koji je vijećnik Kerumovog HGS-a i za kojeg se nagađa da bi mogao sjesti u fotelju šefa Opere. U kazalištu se, zapravo, malo toga i priča: Šestan im nije poznat, njegov program bio je, kažu nam, prilično “štur”, pa ne znaju što od njega mogu očekivati. No, kažu, drago im je što je kriza vladavine kazalištem konačno završila.

- Sad mi još preostaje dočekati potvrdu ministrice, potom da se napravi primopredaja zapisnika iz kazališta i to je to. Kad dođem u kazalište, najprije trebam dobro proučiti situaciju. No, sigurno je kako će svi programi koji su dogovoreni za ovu godinu biti realizirani. Ispoštovat ću sve što je već dogovoreno oko repertoara. Zapravo je 2020. moja startna godina - rekao nam je Šestan.

Podsjetimo, na natječaj za intendanta HNK prijavila su se četiri kandidata. Vijeće je raspravljalo o dvije kandidature: onoj Srećka Šestana te glumca HNK Vicka Bilandžića. Odabrali su prvog, kojeg su i predložili Gradskom vijeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 02:19