BOGAT PROGRAM

Najavljena je nova sezona: evo što nas sve očekuje uskoro u zagrebačkom HNK

Tena Štivičić

 Dragan Matic/Cropix
Iduća dramska premijera bit će velika ansambl-predstava prema Krležinu romanu ‘Zastave‘ koju će postaviti redatelj Ivan Planinić

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u sezoni 2024./2025. zaokružuje polovicu mandata aktualne uprave. Intendantica Iva Hraste-Sočo najavila je jedanaest premijernih naslova u Drami, Operi i Baletu, koji su, kako kaže, osmišljeni sukladno misiji HNK u Zagrebu, balansirajući između klasičnih i suvremenih te hrvatskih i svjetskih naslova u sve tri umjetničke cjeline.

Ove su sezone zabilježili devet Nagrada hrvatskog glumišta, popunjenost dvorane od gotovo 95 posto te više od 5500 prodanih pretplata, a u sezonama koje slijede zagrebački HNK obilježit će 130. obljetnicu postojanja zgrade kazališta.

S novom kazališnom sezonom počinje i mandat nove ravnateljice Drame, poznate dramatičarke Tene Štivičić, koja će uz isplanirani i danas predstavljen dramski program HNK, sljedeće sezone izabrati jedan suvremeni dramski tekst koji će biti četvrti premijerni naslov u sezoni.

Tena Štivičić najavila je otvorenje dramske sezone predstavom "Kralj Gordogan" Radovana Ivšića u režiji Renea Medvešeka. "Kralj Gordogan" Ivšićev je magnum opus, tekst koji govori o agresiji vlasti, spaja motive grčkih tragedija i narodnih priča.

Iduća dramska premijera bit će velika ansambl-predstava prema Krležinu romanu "Zastave" koju će postaviti redatelj Ivan Planinić koji je prošle sezone u HNK postavio "Fafarikul".

"Zastave" Planinić postavlja u adaptaciji s Mirnom Rustemović i Dubravkom Mihanovićem.

Treću premijeru, "Zločin i kaznu" Fjodora M. Dostojevskog, režira Jernej Lorenci koji će nakon deset godina ponovno raditi u HNK. Adaptaciju Dostojevskog radi s dramaturgom Dinom Pešutom.

Nastavljaju se i novi izvedbeni eksperimenti, projekti koji u prostoru Tonske dvorane propituju nove kazališne i interdisciplinarne forme.

image

HNK knjižica

Robinfilm//pretkovic/
image

HNK knjižica

Robinfilm//pretkovic/

U planu su i diskurzivni projekti u sklopu projekta STAGES te kazališni laboratorij u kojem će se omogućiti autorima da razvijaju nove projekte, propituju i istražuju ideje uz produkcijsku i umjetničku podršku Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Opera HNK u Zagrebu tijekom 164. sezone osim najuspješnijih izdanja iz proteklih sezona, kako je najavila ravnateljica Opere Željka Barišić Pulig, priprema tri premijerna naslova: Paraćevu "Juditu", Massenetova "Werthera" i Dvořákovu "Rusalku". U rujnu se održava drugo izdanje Zagrebačkoga opernog festivala na kojem će svoje najuspješnije produkcije prikazati pet europskih kazališta. Nastavljaju i s koncertnim programima u kazališnom foajeu te s izvedbama u Galeriji Klovićevi dvori, a oni najmlađi moći će uživati u novome premijernom opernom naslovu za djecu - "Gita i skriveni svijet".

Mlade operne umjetnike nastavljaju podupirati stipendijskim programom i Opernim studijem.

Videoporukom okupljenima se obratio i šef dirigent, maestro Pier Giorgio Morandi, te poručio: "Uz iznimne prvake i soliste HNK u Zagrebu, i u sljedećoj sezoni u našim predstavama slušat ćete interpretacije opernih solista koji su već osvojili europske i svjetske pozornice."

image

Željka Barišić Pulig, Massimiliano Volpini, Iva Hraste Sočo, Tena Štivičić

Dragan Matic/Cropix
image

Tiskovna konferencija

Dragan Matic/Cropix

Nova baletna sezona počinje Baletnim gala koncertom Roberta Bollea i drugih međunarodnih gostiju, a ravnatelj Baleta Massimiliano Volpini najavio je povratak publici omiljenog koreografa Edwarda Cluga koji će, nakon velikog uspjeha baleta "Peer Gynt", postaviti balet "Petruška" Igora Stravinskog u potpuno novoj produkciji.

Uz "Petrušku", izvest će i "Žar-pticu" Maše Kolar, cijenjene hrvatske koreografkinje i trenutačne ravnateljice Baleta u Rijeci. U travnju, najavljeno je, planiraju poseban projekt s Muzičkim biennaleom, večer triju koreografija - tri različita skladatelja povezana s tri različita koreografa.

Najavljeno je da će Tomislav Petranović voditi prije mjesec dana osnovani Baletni studio kojim Balet HNK želi pojačati skrb za mlade hrvatske plesače ne bi li ojačao hrvatski baletni korpus u svojem ansamblu.

Tijekom sezone reprizirat će se "Hamlet" Lea Mujića, "Peer Gynt" Edwarda Cluga, Večer dvaju koreografa McGregora/Volpinija, balet "Giselle" Joséa Martíneza te popularni "Orašar" Vladimira Malakhova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 15:06