kontroverzna odluka

Ministrica Obuljen: ‘Smjena intendanta HNK-a u Splitu donesena je staljinističkom metodom‘

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Korzinek 

 Damjan Tadic/Cropix
Dodala je kako je brine što se na sličan način, "poluistinama i poluinformacijama" služe Kazališno vijeće u Splitu i Rijeci

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ocijenila je u četvrtak da je odluka Kazališnog vijeća o smjeni intendanta Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu Srećka Šestana donesena "staljinističkom metodom".

"Šokantno je i nedostojno nacionalnog kazališta da je sjednica sazvana u 21 sat i traje od 22 do 23 sata, usred ljeta i za vrijeme trajanja Splitskog ljeta", rekla je Obuljen Koržinek za Hinu.

Dodala je kako je brine što se na sličan način, "poluistinama i poluinformacijama" služe Kazališno vijeće u Splitu i Rijeci, i to u trenucima kada kazališta izlaze iz krize zbog covida, a govore o nerealizaciji planova koji su bili prije covida. "To je zlonamjerno i nerazumno", istaknula je.

Ministrica kaže da joj je žao što se to događa i ne odriče pravo svakom osnivaču da bira ravnatelje. "To smo uostalom u prijedlogu zakona koji smo uputili na javnu raspravu i rekli, potpuno se odrekli mogućnosti da se daje mišljenje i naknadna potvrda Ministarstva kulture", dodala je.

"To je pravo osnivača, no čelne ljude kulturnih institucija", istaknula je, "treba tretirati s dignitetom, pustiti ih da završe svoje mandate i nakon toga birati ljude po programima, a ne zapravo izmišljati nepostojeće razloge da bi se smjenjivalo po ovom ili onom kriteriju".

Obuljen Koržinek najavila je kako će zbog digniteta tih dvaju kazališta razmotriti mogućnost koja sada postoji u zakonu, da ministar može potvrditi ili ne potvrditi imenovanje ili smjenu.

Kazališno vijeće splitskog HNK na sjednici u srijedu kasno navečer je predložilo novog kandidata za v. d. intendanta, dramskog umjetnika Vicka Bilandžića.

Ovaj tjedan nastavio se i slučaj s riječkim HNK, gdje je intendant Marin Blažević zatražio razrješenje s dužnosti godinu dana prije kraja mandata.

Kazališno vijeće tog kazališta odlučilo je u utorak Gradskom vijeću proslijediti njegov zahtjev, ali i prijedlog za razrješenje po kojemu Blažević više nema njihovo povjerenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 15:33