‘NIJE TO DOBRO...‘

Ministrica ljuta, odbila Splitsko ljeto, a vrijeme curi, intendant Bilandžić: ‘Ma doradili smo ga..‘

Vicko Bilandžić

 Nikola Vilic/Cropix
Mi smo ga u tjedan dana doradili, obrazložili i detaljno definirali po lokacijama i terminima i poslali na usvajanje, kaže Vicko Bilandžić

Kultni nacionalni kazališni festival Splitsko ljeto ove godine obilježava 70 godina postojanja. No, njegov program još nije prihvaćen i izglasan. Vraćen je, naime, na doradu. Nije, piše HRT, zadovoljio Festivalsko vijeće na čelu s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek.

Utemeljen 1954. godine pod nazivom Splitske ljetne priredbe i otvoren operom "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca, jedan je od najstarijih i najvažnijih kazališnih festivala koji se održavaju u ambijentalnim prostorima te manifestacija koja sadrži dramski, operni, plesni i koncertni program. Kako navodi HRT, ovogodišnji program nije dobar ni sadržajno ni produkcijski, zaključeno je to na sjednici Vijeća, kojom predsjeda ministrica.

"Zapravo u jednoj dosta kritičnoj raspravi, gdje smo iskazali volju da pomognemo, pokušali smo ukazati intendantu da žurno mora napraviti korake kako se ne bi zapravo dogodio jedan fijasko, upravo na 70. jubilarnom Splitskom ljetu", istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

O programu se na zadnjem festivalskom vijeću nije glasalo, inzistira, pak, intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu Vicko Bilandžić.

"Program je vraćen na doradu i mi smo ga u tjedan dana doradili, obrazložili i detaljno definirali po lokacijama i terminima i poslali na usvajanje. Nadam se kako će sada biti prihvaćen kako bi mogli angažirati umjetnike koji čekaju potvrdu programa", objašnjava Bilandžić za Jutarnji list te nastavlja:

"Svakako je program bogat i ambiciozan te u skladu s našim produkcijskim mogućnostima: planiramo 3 opere uz premijeru i 8 izvedbi te 1 gala koncert, 2 velika baleta, premijera i repriza s ukupno 4 izvedbe i 2 dramske premijere od čega je 1 na trajektu s velikom podjelom te 6 njihovih izvedbi te 2 reprize s ukupno 5 izvedbi uz 4 ugošćavanja.

Uz sve to imamo i 15 koncerata te 2 izložbe i još nešto popratnog programa. Igrat ćemo na 16 lokacija u gradu i okolici s osam izvedbi na Peristilu, 7 na Plinari, po 4 u Galeriji umjetnina i Benama...Na Splitskom ljetu bi trebali nastupiti renomirani umjetnici i umjetnice te se nadam da ćemo program uskoro moći i predstaviti javnosti".

"Ako bude potrebno i svaka dva tjedna sazivat ću sjednice, ali nam je važno da se jednostavno pripremi nekakav program, već je sad kasno", poručila je ministrica Obuljen Koržinek, čija zabrinutost, s obzirom na sve bliži 15. srpnja i otvaranje jubilarnog Splitskog ljeta, ne iznenađuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 08:24