LOVREĆKO LITO

Ludrum Fest donosi bogat kulturni program, a na njemu će prisustvovati i velikani kulturne scene

Ludrum Fest

 Lovrećko Lito/
S obzirom na to da je festival pokrenut na inicijativu svih stanovnika općine, dani festivala su ispunjeni od jutra do mraka

Radionice, predstave, koncerti, izložbe, promocije knjiga i puno ljubavi prema svome mjestu stane u jedan festival. "Lovrećko lito" donosi bogat program, a u kulturnom dijelu održat će se drugo izdanje umjetničkog festivala Ludrum nazvanom po rimskom nazivu općine Lovreć, koji traje od 19. do 24. srpnja, a kojeg je pokrenuo mladi glumac Petar Sekelez.

"Pričao sam svim svojim kolegama s kojima studiram u Osijeku kako je Lovreć specifičan i kako su ljudi prekrasni, kako je taj kraj svoja Toscana…", govori nam Petar koji je htio o svom Lovreću ispričati jednu veliku lijepu priču. I uspio je! Ovo je drugo po redu izdanje festivala, a ondje se može naći za svakoga po nešto. Aktivnosti se održavaju na autentičnim i raznim lokacijama općine Lovreć tako da će svako selo živnuti na svoj način.

S obzirom na to da je festival pokrenut na inicijativu svih stanovnika općine, dani festivala su ispunjeni od jutra do mraka. Prijepodne rezervirano je za predstave i radionice glume i lutkarstva pod vodstvom Osječkih glumaca, ali i gostiju predavača sa Zagrebačke i Splitske akademije. Popodnevni je dio rezerviran za kulturnu baštinu – školu tradicijskog pjevanja i plesanja. No, održavat će se i tečajevi samoobrane, škola "blackout" poezije i škola mima.

Glumac Vedran Mlikota održat će svoj Masterclass, a posjetitelji će moći uživati i u glazbenom dijelu programa kada će nastupiti Klapa Galuna i TS Slavoniart. Naći će se nešto i za alternativce jer će Ludrum Fest ugostiti i bend New Gondoliers.

"Za zadnji dan festivala radimo jedan veliki događaj – sajam. On počinje u popodnevnim satima. Želimo uključiti sve ljude koji imaju OPG-ove, naše sponzore i poduzetnike s područja naše općine i susjednih općina da izlože sve svoje proizvode", ispričao nam je mladi glumac te dodao da zadnjeg dana polaznici radionica pokazuju svoje "produkte", odnosno ono što su na radionicama naučili ili napravili.

image

Ludrum Fest

Lovrećko Lito/
image

Ludrum Fest

Lovrećko Lito/

A što je festival bez nagrada? I na to su mislili, a za nagrade su se potrudili oni najmlađi. "Nagrade izrađuju učenici, članovi učeničke zadruge Ludrum, osnovne škole S.S. Kranjčević Lovreć koje su izgledom nečega što je vezano za našu kulturu baštinu. Znači crkva, stećci, nešto što je stvarno vezano za naš kraj i to darujemo svim voditeljima i polaznicima radionica i iza toga imamo krunu tog događanja, odnosno dodjela nagrade Laurentius profesoru Petru Ujeviću za životno djelo i osobiti doprinos u kulturno - umjetničkom stvaralaštvu te odgoju i obrazovanju učenika kojim je obilježio vrijeme djelovanja u osnovnoj školi S.S. Kranjčević Lovreć", rekao je Petar.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a sam festival odvija se u sklopu "Lovrećkog lita" koji je otvoren 10. srpnja i traje punih mjesec dana. Brojna su tu ljetna događanja, ali i posebni nogometni turniri – Memorijalni turnir Marijan Zdravko Sekelez, dječji te seoski turnir. Seoski je turnir specifičan po tome što na njemu mogu zaigrati samo oni čija su oba roditelja porijeklom s Lovreća, a u samo finale ove godine dolazi i sportski novinar Antun Samovojska, veterani Hajduka i bivši Vatreni. Šećer na kraju nogometnih natjecanja su koncerti Joška Čaglja – Joleta i Renate Končić – Minee.

Posebna je ovo godina za Lovreć jer njihova udruga KUŠU Lovreć slavi 25 godina postojanja. U tih je 25 godina realizirano preko stotinu malonogometnih turnira, biciklijada, utrka, turnira u obaranju ruke, seoskih olimpijada, vuča konopa, roštiljada, pučkih fešta, kulturnih predstava koje su neke od najpoznatijih djela hrvatske kazališne scene, izložbi, izvedbi najvećih hrvatskih izvođača poput Mate Miše Kovača, Severine, Mate Bulića, Jelene Rozge, Željka Bebeka, Maje Šuput i drugih. Povod je veliki kao i entuzijazam stanovnika općine, ali i očekivanja posjetitelja koji žele osjetiti sve čari Lovreća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2024 13:02