Režija Branka Đurića

Luda kuća: Slavni glumac, amaterska glumica i manijakalno ljubomoran suprug

Ko je tu lud

U glavnim su ulogama Goran Grgić i Dora Fišter, koja utjelovljuje štrebericu, nespretan, radoznao i naporan lik, ali i krajnje simpatičan

Praizveden je u Ludoj kući, duhovit dramski tekst Branka Đurića Đure "Ko je tu lud?", koji ga je i režirao, efektno, kao simpatičnu grotesku čija radnja teče u unutrašnjosti nekog kazališta. Protagonisti 90-minutne komedije jesu neimenovani slavni glumac kojega igra Goran Grgić, nacionalni prvak zagrebačkog HNK i neimenovana amaterska glumica, koju igra Dora Fišter. Uz njih se javlja portir kojega igra Luka Juričić i čuje se i glas manijakalno ljubomornog supruga.

Radnju podupiru razni obrati i osvaja na prvu: poznati glumac, nakon što je upravo odigrao monodramu za svega nekoliko gledatelja, shvati da igrom slučaja ostaje zaključan u provincijskom, još socijalističkom Domu kulture. Naime, noć je duga, shvati da grijanje na radi, a mobitelu je prazna baterija. Nadu, pokaže se uzaludnu, da će ipak otići prije jutra donosi mu mlada amaterska glumica koja je ostala zaključana s njim.

No, shvativši kako će cijelu noć provesti zaključana u kazalištu s uglednim glumcem, mlada amaterka odluči iskoristiti priliku kako bi naučila "glumačke cake" i "tajne zanata" od neupitne kazališne legende, igrajući za njega scene iz vlastitih predstava. Glumac nije previše oduševljen idejom. Dora Fišter utjelovljuje štrebericu, nespretan, radoznao i naporan lik, ali i krajnje simpatičan. Zatim taj lik doživi, burleskno, potpunu preobrazbu. Pojavi se kao pjevačica i plesačica, odjevena u crveni korzet ukrašen perjem i crvene štikle. Tu sada dakle otkriva gotovo doslovno svoju ženstvenu stranu, što staroga glumaca očara toliko da ostane bez teksta i zaboravi na to da je donedavno kukao gdje mu je ključ i kako će van.

image

Glavne uloge imaju Goran Grgić i Dora Fišter

CROPIX

Razočarana njegovom plitkošću, mlada mu glumica prizna da su ključevi ipak kod nje, no ispada da se vara...

Predstava zacijelo neće razočarati publiku željnu smijeha pa i bijega od svakodnevice, a glumci očito uživaju u ulogama i ne baš jednostavnim glumačkim izazovima. Na sceni su zapravo karizmatični, a ujedno i opušteni. Tempo predstave ne pada i glumačka energija s vremenom raste pa se cijela ova groteska doima gotovo prirodna.

Radnju prati nenametljiva, ilustrativna glazba Dubravka Robića, velik je posao obavio majstor svjetla Dino Krizmanić, a predstavu uvjerljivom čine i dobra scenografija te kostimi Tanje Ribić koja je i asistentica režije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:01