KULTNA DRAMA

HNK u Varaždinu najavio premijeru ‘Mačke na vrućem limenom krovu‘. Nadahnuće za rad na tekstu pronašao je u nagrađivanoj seriji ‘Nasljeđe‘

Mačka na vrućem limenom krovu

 /Marko Ercegović
Margaret i Bricka, koje su u istoimenom holivudskom filmu igrali Elizabeth Taylor i Paul Newman, u ovoj izvedbi interpretiraju Hana Hegedušić i Karlo Mrkša

Nakon Dramskog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu koji je dramu "Mačka na vrućem limenom krovu" premijerno izveo u četvrtak, Williamsova drama u režiji Paola Tišljarića 10. travnja premijerno će zaigrati i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu.

Slavni dramski tekst za kojeg je Tennesse Williams dobio Pulitzerovu nagradu 1955. godine ubraja se u vrhunce američke i svjetske drame. Drama o muško ženskim odnosima, hipokriziji, manipulaciji, pohlepi, prevari, laži koja nam otvara nova pitanja o obiteljskoj destruktivnosti. Mačka na vrućem limenom krovu je priča o obitelji, ali i o društvenim i političkim prilikama.

Sam Williams o drami kaže kako mu je namjera bila prikazati autentični trenutak obiteljske krize u kojem na vidjelo izlazi ono najbolje i najgore od svakog člana, stvarajući međuigru živih ljudskih bića u grmljavinskom oblaku zajedničke krize. Za njega drama nije puko slovo na papiru, već "zamka za istinu autentičnog ljudskog iskustva" lišena uglađenih zaključaka i lakih definicija.

image

Mačka na vrućem limenom krovu

/Marko Ercegović

Glavne uloge Margaret i Bricka, koje su u istoimenom holivudskom filmu Richarda Brooksa iz 1958. godine igrale ponajveće zvijezde Elizabeth Taylor i Paul Newman, u ovoj izvedbi interpretiraju Hana Hegedušić i Karlo Mrkša. Glumačku postavu čine i Robert Plemić, Sunčana Zelenika Konjević, Marko Cindrić, Elizabeta Brodić, Robert Španić, Mirta Đunđek/Jana Kukec, Lana Brodar Džajo, Antonio Kostervajn, Amadeo Schatten, Zoa Barić/Lucija Pofuk.

image

Mačka na vrućem limenom krovu

/Marko Ercegović

Redatelj predstave Paolo Tišljarić kaže da ga je u pripremi za rad na ovom tekstu inspirirala serija "Succession" koja progovara o obiteljskim odnosima narušenim pitanjem nasljeđivanja kapitala i društvenog utjecaja. "Članovi ove obitelji beskrupulozno teže za zgrtanjem čim veće količine novca i moći jer je za njih siromaštvo nezamislivi oblik ljudske egzistencije. Jedino Brick u svojevrsnom bježanju od života, alkoholizmu, nalazi skrovište za svoje idealističke svjetonazore. Za njega je laž sustav u kojem živimo, a jedini izlaz su alkohol ili smrt. Nasuprot njemu "mačka Maggie" apsolutna je pobjednica ovog bespoštednog natjecanja. Ona se beskrupulozno bori i borit će se do smrti. Pretvorit će istinu u laž makar je to koštalo osobne sreće. U tom mračnom paklu ljudskih odnosa naša predstava pokušava pronaći tračak svjetla – istinu koja je jedini lijek."

Nakon premijere na rasporedu su izvedbe 11.04. i 12.04. u 19,30 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:44